Не само у нас, но и във Франция, хората, живеещи в етажна собственост, имат проблеми със съседите си. Затова държавата се готви да опрости процеса на ремонти и саниране за собствениците на апартаменти.

Френското правителство подготвя две реформи, за да улесни обитателите на жилищни сгради да насърчават проекти за обновяване.

В момента две трети от жителите на една жилищна сграда трябва да се съгласят, за да може един проект за ремонт или саниране да бъде реализиран.

Министърът на жилищното строителство Оливие Клайн предлага този процент да се намали до 50% от собствениците, за да се насърчат подобренията на енергийната ефективност чрез реновиране, където е необходимо.

Правителството иска също така да улесни провеждането на извънредни общи събрания в общ имот, където обикновено се гласува за строителни работи.

Предлагат и собствениците, които не живеят в блока, да плащат за ремонти

Планът е те да се провеждат дистанционно, за да не се чака една година между всяка среща.

istock
istock

Очаква се предложенията да бъдат представени официално през януари 2023 г., след като влязат в сила нови правила, които забраняват отдаването под наем на имоти с енергиен рейтинг G.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg