За подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната са предвидени над 1 милиард лева. Това заяви  за БТА акад. Ячко Иванов, председател на Научния комитет на международната конференция "Проектиране и строителство на сгради и съоръжения", чийто домакин бе Варненският свободен университет.

Според него обаче е задължително да се извърши дълбоко саниране. Досегашната практика - облицоване отвън и поукрасяване, трябва да бъде прекратена, посочи Иванов. По думите му основната цел е да бъде удължен жизненият цикъл на сградите, да се оправят вътрешните инсталации. Експертът не скри, че при такъв тип саниране е редно да има финансиране и от собствениците на жилищата, което ще стане трудно. В това отношение е редно държавата да се намеси и да се мисли за нисколихвени дългосрочни кредити или някакви други механизми, които да улеснят хората, обясни Иванов.

През първите 5 месеца на годината 7,5 на сто от строителните фирми, вписани в професионалния регистър, са прекратили дейността си. Очаква се през следващите няколко месеца още поне 500 да направят същото, прогнозира още акад. Ячко Иванов.
Строителният бранш е най–големият работодател в Европа, посочи експертът. Той уточни, че секторът дава 9,9 процента от Брутния вътрешен продукт на континента. Той осигурява хляб на 14,9 милиона работници, допълни Иванов. Освен това от сектора зависят – пряко или косвено, още над 43 милиона служители от други индустрии.
 
През последните години браншът изпитва затруднения в цяла Европа, допълни Иванов. По думите му у нас причините строителните компании да спират дейността си са много. Като основни той посочи неразплащането с фирмите, както и липсата на нови проекти на общините и държавата.
 
Най-засегнати от ситуацията са малките компании, които не разполагат с финансов ресурс, допълни Иванов. Според него обаче затруднения изпитват и средните, и големите фирми, защото банките отказват да им отпускат кредити.
 
По данни на НСИ произведената продукция от бранша за първото тримесечие на 2022 г. е намаляла с 14,1 процента или с близо 2,7 милиарда лева, каза още Иванов. По думите му спадът в инженерното строителство е с над 16,4 на сто, а в сградното - с повече от 12 процента. Макар и в криза, секторът се мъчи да работи и през първото тримесечие на годината има и успехи, най-вече заради увеличението в издаването на разрешения за строителство на сгради, допълни експертът.
 

МРРБ
МРРБ

Проблемите около закона за обществените поръчки и липсата на индексация на договорите с публичните възложители поставят под въпрос съществуването на целия отрасъл, бе позицията на Ячко Иванов. Според него тези фактори са пагубни за всички фирми, съответно и за 200-те хиляди работници, заети в бранша у нас. Кризата допълнително се нагнетява и от драстичното поскъпване на строителните материали, допълни Иванов. Той отчете, че през последните месеци цената на арматурата е скочила с 60 на сто, на дървото - със 150 процента, а на изолационните материали - с около 50. Допълнителни затруднения създават и забавянията на доставките на материали.

Строителният бранш е пред колапс

Надеждите за стабилизирането и развитието на строителния сектор са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост на България, посочи акад. Иванов. Според него мястото на бранша е в стълба "Зелена България", свързан с развитието на нисковъглеродна икономика и прилагането на мерки за повишаване на енергийната ефективност на жилищните, публичните и бизнес сградите, както и за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници.
 
Браншът е свързан с прилагането на серия от планираните реформи, бе позицията на Иванов. Той акцентира върху нуждата от повишаване на енергийна ефективност на сградния фонд в страната, включително на многофамилните жилищни сгради. Секторът ще може да разчита и на инвестициите, които трябва да се реализират по Програмата за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в едно- и многофамилни сгради, допълни експертът.
 

istock
istock

За стабилизирането на строителния сектор у нас ще допринесе обявяването и изпълнението на държавни и частни проекти, каза още експертът. Според него неминуемо ще бъдат обявявани обществени поръчки за основен и текущ ремонт на пътища, за изграждане на мостове, тунели, сгради. Задачата на бранша е да раздвижи икономиката на страната, като търси съвременни решения, за да отговаря на новите "зелени" изисквания, допълни Иванов. И обобщи, че за успешното развитие на сектора е нужно да се обединят усилията не само на строителните специалисти и браншовите организации, а и на правителството и цялата публична администрация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg