Според доклад на Turk Stat, националният статистически институт на страната, купувачите на имоти в Турция са достигнали рекордни нива за 2018г.

През 2018 г. икономиката на Турция претърпя бурни времена, но чужденците се скупчиха, за да се възползват от доходния валутен курс, твърди базираната в Лондон компания за търговия с турски имоти Spot Blue International Property.

Докато продажбите на вътрешния пазар се забавиха поради нарастващите лихвени проценти, продажбите на недвижими имоти на чужденци се увеличиха за година със зашеметяващите 78%. Това е най-големият брой жилища, продавани някога на чужденци за една година.

Докато броят на продадените имоти изненада мнозина, най-големият избор на дестинации остана същият. Чужденците са закупили 14 270 жилища в Истанбул - икономическия, културния, туристическия, образователния и туристическия център на Турция.

Градът се разраства в продължение на десет години с определени области като Кючукчекмедже, Авджълар и Арнауткьой, които се издигат до значителен статус на пазара на недвижими имоти. Инвеститорите обърнаха повече внимание на области, които се намират в и около планираните мега-проекти като новото трето летище в Истанбул и Истанбулския канал.

В района на Анталия, които включват центъра на града и по-малките крайбрежни курорти като Сиде, Белек, Кемер и Калкан, бяха продадени 7 938 жилища. Алания, крайградски район, получи повече интерес, отколкото обикновено, не само от чуждестранни купувачи на жилища, но и от туристи. Белек печели славата си на голф столицата на Турция, докато Калкан винаги е бил дестинация за продажби на луксозни вили.

Регион Бурса се застопори на трето място. Неговото издигане през последните години изненада мнозина, защото за едно десетилетие чуждестранните инвеститори рядко се оглеждаха там. През последните три години се наблюдава нарастване на популярността сред купувачите от Близкия изток, които намират много културни прилики, нещо, което по-западните егейски и средиземноморски крайбрежни курорти не могат да съчетаят.

Късното влизане на Бурса на строителния пазар означава също, че цените на квадратен метър примамват, а купувачите за първи път искат да стъпят на турския жилищен пазар.

Предвиждани продажби на чужденци през 2019 година

С очакванията, че текущият доходоносен обменен курс ще остане същият, много турски инвеститори в недвижими имоти прогнозират още една успешна година за продажбите през 2019г.

Ежедневно вестник "Сабах" интервюира Назми Дурбакаин, ръководител на INDER, Асоциацията на строителите в Истанбул, който очаква рекордните 50 000 жилища да бъдат продадени в Турция на чужденци през 2019г.

Освен жилища на достъпни цени, той кредитира смекчаването на правителствените регулации при привличането на чуждестранни инвеститори. Освен че облекчава законите за стандартните военни проверки за чужденците, през последното тримесечие правителството свали гражданството от нива на паспортни инвестиции от 1 млн. долара на 250 000 щ.д., което накара 250 чуждестранни купувачи на имоти в Турция да кандидатстват.

Чуждестранната индустрия за недвижими имоти не е единственият сектор, който се подготвя за успешна 2019 г. Турският туристически отрасъл също очаква с нетърпение да приеме рекорден брой посетители от цял ​​свят, отчитат още от компанията Spot Blue.