Предлагат държавата да осигури евтини жилища за младите. Това е една от мерките за решаване на демографския проблем, посочена от ЕК.

Според Росица Стелиянова, директор Програми и проекти към АИКБ и бивш зам.-министър на труда, това е част от пакет от мерки, насочени към родители и младежи.

България заема второ място в ЕС по скок на цените на жилищата

"Целта е да се осигурят жилища на млади хора, но не в отдалечени региони. Напротив - в по-големите градове, където младите могат да намерят работа. В момента в България има мерки за младите, които не са добре разгърнати. Една от тях е при преместване да се предоставят 300-400 лева месечно за заплащане на наем, такси за детска градина и интернет, както и около 600 лв. да пренасяне на покъщнината. За да има устойчива заетост, трябва да се наложи таван на наемите и на кредитирането за младежи", заяви тя пред NOVA NEWS.

По думите ѝ е възможно инвеститорите в големите градове да отделят апартаменти, които да се продават на млади семейства на преференциални цени, срещу данъчни облекчения. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg