Предлагането на мебелирани и достъпни квартири в София, търсени главно от хора с по-ниски доходи от провинцията, е по-малко от търсенето, научи „Монитор”.

“Интересът към този тип апартаменти сега е леко засилен, а се оказва, че предложенията са по-малко”, каза Тихомир Цаков от агенция „Аристо”. 

„Става проблем да се намери прилична квартира на сносна цена”, поясни той. По думите му хора, уредили се на работа в столицата, ученици и студенти търсят почти всичко - от големи жилища, където да се настанят по няколко души за да им излезе по-изгодно, до гарсониери за сам човек.

Според него друга трудност в момента е, че повечето брокери не обменят информация с колегите си. „Най-често те предпочитат да контактуват директно само с бъдещите наематели. Това затормозява работата на всички ни”, алармира Цаков.

Добромир Ганев от „Форос” смята, че традиционно към края на август и началото на септември става раздвижване на пазара на наемите в големите градове. „Така в рамките на много кратък период от време почти всички останали свободни квартири си намират наематели. Търсе-нето е по-голямо винаги в кварталите близо до метрото или друг удобен транспорт”, уточнява той. 

Според него засега няма силно изразен стремеж от страна на собствениците да се възползват от повишения интерес и да вдигат наемите. По думите му евентуален по-силен ръст на наемите може да бъде провокиран единствено от евентуално по-чувствително нарастване на миграцията към големите градове.

„Например ако по-голяма част от завършилите вече студенти не напуснат квартирите си, би могло да се увеличи дефицитът на жилища. Процесът обаче трябва да се проследи за по-дълъг период от една година”, смята брокерът.

В момента в София се предлагат за наемане около 650 стаи, сочи статистиката на един от имотните сайтове. Средният наем за тях е 80 евро. В центъра цената е с двайсетина евро отгоре, а в „Лозенец” - към 90 евро на месец.

Обзаведените гарсониери без квартирант в столицата са около 800. В центъра те могат да се наемат средно по 220 евро, в „Лозенец” - около 210. В останалите райони на София наемите са силно зависими от местоположението и най-вече от наличието на удобен транспорт, както и от качеството на обзавеждането.