Недостигът на работна ръка в София се преодолява не с напускането на страната, а откриването на нови офиси в областните градове като Пловдив, Варна и Бургас.

Заедно с разрастването на базирани в София наематели към тези градове, не липсват и примери на компании, които откриха своите първи офиси извън столицата.

Това показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„През последните месеци търсенето и профилът на наемателите постепенно се изменя. Ако досега запитванията бяха основно от големи компании за площи около 1500-5000 кв. м, то вече е налице интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси.

Причина за това е както навлизането на нови компании с перспектива за разрастване у нас, така и успешното развитие на стартъпи и преминаването им във фаза на растеж.

Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания и затова избират сгради клас А и Б“, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.

За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да се преценят правилно какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите наематели, и правилното им стратегическо позициониране.

istock
istock

„Инвеститорите, които планират нови офис проекти, трябва да имат предвид не само повишаващата се конкуренция, но и необходимостта от правилна организация на пространството в сградата – възможностите за разделяне на етажната плоча на индивидуални офиси без увеличаване на процента общи части, както и предоставянето на възможност за индивидуално управление и отчитане на разходваната енергия”, допълва инж. Петко Лозанов, мениджър “Проектен мениджмънт”.

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават стабилни – 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди.

Въведените в експлоатация офис сгради през 2019 г. са с обща площ 177 860 кв. м. Нарастването на пазара е най-високото от 2010 година насам.

Колко струва да си наемеш офис у нас

„Значителният обем нови проекти е в резултат на повишената строителна и инвестиционна активност, след период на по-слабо предлагане и засилено търсене на висок клас офиси.

В момента запитванията са стабилни, но е възможно в средносрочен план по-бавното усвояване на новите площи да доведе до леко покачване на свободните офиси “, коментира Пашова.


Площите в строеж, планирани за завършване до 2022 г., са 376 000 кв. м, като делът на незаетите офиси към края на 2019 достига 10%. Според експертите през последните месеци сключените наемни договори за площи в строеж намаляват.

Това може да се обясни с големия обем имоти на пазара и по-конкретно - завършените нови сгради през 2019. Предлагането дава широк избор на наемателите и най-важното – време за вземане на решение.

Наемният пазар в столицата отчете едно от най-силните тримесечия за последните 10 години, сочат данните на компанията. В резултат на високата активност, за периода са отдадени под наем 67111 кв. м.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg