Най-малко 375 000 лева глоба ще отнесат фирмите, които ремонтират от година едно от знаковите места в столицата - парка около Националния дворец на културата. Причината за солената санкция е некачествено изпълнение на част от проекта и неспазване на крайните срокове. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира продължаващата работа по обекта.

Тя подчерта, че в края на ноември е изтекъл срокът на първия етап на ремонта на парка, по който работят пет фирми. Досега са готови водната каскада с фонтаните и 24-часовото видеонаблюдение на района. Изостава работата по озеленяването, настилките и монтирането на тоалетните. Заради забавянето фирмите, отговорни за тези дейности, са санкционирани вече с 375 000 лева. Глобите им ще продължат да нарастват с всеки просрочен ден.

"Само фирмата по настилките - СК-13, дължи на ден по над 23 000 лева", уточни Фандъкова. Тя припомни, че миналата година им е наложила глоба в размер на 600 000 лева заради калпавия ремонт на бул. "България". Общата санкция на фирмите ще достигне 800 000 лева, ако до края на декември не отстранят забележките, които са им направени от контролните органи - поясни кметът. - Надявам се това сериозно да ги стресне. Няма да допусна да плащаме за нещо, което е направено лошо”, категорична е Фандъкова.

„Проблемът е, че има строителни фирми, които не са достатъчно отговорни, не си преценяват добре силите и продължават да участват в обществените поръчки. Ако имах избор и не съществуваше законът за обществените поръчки, СК-13 никога нямаше да видят обект в София. Но аз работя по закон и при проведената процедура те бяха фирмата, която бе класирана”, поясни Фандъкова. Според нея този проект е по-труден за изпълнение дори от строежа на завода за отпадъци край село Яна.

„Районът около НДК беше едно от най-тъмните и зловещи места в София през последните 20 години. С новото осветление сега градината става най-осветеното място в столицата. Това е последно поколение LED осветление и в общината са изчислили, че ще е два пъти и половина по-икономично. Вече са засадени над 1700 нови дървета и 15 000 храста, чиято красота ще се види напролет. В парка занапред ще влизат при нужда само коли на пожарната или линейки, уточни кметът.