В търсене на оптимизация на разходите, расте броят на компаниите, опитващи се да преотдават площи, които вече не използват. Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е 28 046 кв. м, сочат данните от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Възможности за преотдаване на вече наети пространства търсят предимно компании от IT и BPO сектора, в които голям процент от служителите продължават да работят от вкъщи.

„В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв. м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради ще трябва да се съобразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офис нарастват значително, като достигат почти 1/10 от текущото предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Неизползваните площи са основно допълнително наети пространства в очакване на планиран растеж, който обаче не може бъде изпълнен. Има и такива, които се освобождават заради необходимост от оптимизация на разходите и увеличен дял на дистанционната работа. Според проучвания на Forton средно 20% от служителите в ИТ и BPO сектора се очаква да продължат трайно хоум офиса.

istock
istock

Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради. Компаниите виждат в тази практика временно решение, а неяснотата в момента не има дава възможност за по-дългосрочно планиране.

„За да могат да преотдават площи, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Остава рискът обаче в сградите с налични свободни площи, подобно офериране на офиси за преотдаване да се счита за пряка конкуренция“, допълва Йордан Кръстев.

Кризата изпразни офисите в София

Повечето наематели с изтичащи договори, при които няма съществена разлика в потребностите, запазват същите обеми, посочват от Forton. Ако на този етап искат да редуцират площи, но очакват в бъдеще да имат нужда от тези пространства, са по-склонни да ги запазят сега и да ги ползват занапред. Така спестяват времето и разходите по евентуално преместване, ако им се наложи да се разширят, а вече са ги освободили.

istock
istock

От компанията допълват, че изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите вероятно ще доведат до преструктурирания на експозиции. „За да избегнат начисляване на наказателни лихви и да поддържат стабилни паричните си потоци, инвеститорите трябва да обърнат сериозно внимание на бизнес плана си и потенциалните рискове.

Това налага изготвяне на финансов модел, съобразен с доходността от проекта и съвместна работа с кредиторите“, пояснява Иво Коларов, мениджър „Дългово и структурно финансиране“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg