За последните 5 години след началото на кризата на имотния пазар тухлените едностайни апартаменти в центъра на София поевтиняха почти наполовина, сочи справка в имотните сайтове.

Най-високата оферта не само за тази част на София, но и за целия град от 115 000 евро е за едностаен от 45 квадрата на партерен етаж на бул. „Витоша”.

Въпреки доброто разположение на имота той стои в сайтовете над една година. По думите на брокерите собствениците са надули цената с надежда да бъде купен от фирма, която да го ползва за офис.

Това едва ли ще стане лесно, ако статутът му не бъде променен от продавачите и да се увеличи шансът да се намерят клиенти, смятат брокери.

В условията на голямо предлагане на пазара

купувачите са капризни

и няма да тръгнат да купуват имот и да му сменят предназначението, което изисква много време и легални и не дотам законни разходи.

В момента в центъра на София 30 от офертите за тухлени гарсониери са на цена минимум 50 000 евро, а други стотина ­ от 25 000 до 50 000. Най-евтино в тази част на столицата за 23 500 евро може да се купи гарсониера на партер.

Имотът се намира в нова кооперация около Сточна гара.За последните 5 години най-голям спад на цените от 50 на сто в сегмента е отчетено за „Лозенец”, сочи още статистиката.

Офертите за тухлени гарсониери в южния квартал варират от 29 750 до 50 000 евро. Най-високата е за имот 38 квадрата в стара сграда, строена през 40-те години на миналия век.

В друг престижен квартал „Изток” предлагането в сегмента е символично.

Офертите са само няколко. В съседния кв. „Гео Милев” за годините на кризата цените на тухлени гарсониери са

паднали с 43%

и сега предложенията там варират от 29 900 до 39 000 евро.

Най-евтината е на пети етаж в сграда без асансьор, а максималната оферта е за имот на шпакловка и замазка.

С 35% са паднали цените в кв. „Бели брези” за последните 5 години и сега офертите за тухлените гарсониери варират там от 27 800 до 55 000 евро.