С парите за една гарсониера в центъра на София могат да се купят 2 във Варна, сочи справка в сайтовете за недвижими имоти.

Средната цена на апартаментите от сегмента в столицата е 59 хил. евро или почти двойно по-висока, отколкото в подобни райони на Варна, където тя е към 32 хиляди, пише "Монитор".

В най-големия ни черноморски град обаче броят на офертите в сегмента са 3 пъти повече, отколкото в София, където те са едва трийсетина.

Край морето само 7 от предложенията за продажба на едностайни в централен квартал са над 50 хил. евро, а в столицата - 17 или повече от половината. Във Варна над 50% от обявите в сегмента са на цена до 30 хил. евро, сочат данните на imot.bg. В София под тази граница на практика няма оферти за жилищна площ.

Най-скъпата гарсониера в центъра на столицата се продава за 247 хил. евро, на ул. „Велико Търново”, в кв. „Докторски паметник”. Огромният едностаен с площ от 71 квадрата е на първи етаж в стара кооперация. Край морето най-високата оферта от 61 200 евро в сегмента е за партерен апартамент в строеж в Гръцката махала. В центъра на София само 3 от обявите са за имоти на партера.

Близо половината от всички са за гарсониери, разположени от първи до трети етаж, а останалите на четвъртия и нагоре. Във Варна всяка четвърта оферта в сегмента е за апартамент на партера. 47 от всички стотина обяви в централните квартали са за по-предпочитаните от купувачите от първи до трети етаж.

При панелните едностайни разликите в средните офертни цени между столицата и Варна не е чак толкова голяма. Близо 37 хил. евро се искат средно за този тип гарсониери в цяла София, а във Варна - около 28 800 евро. В столицата се търсят купувачи за 300 имота от сегмента, като от офертите под 25 хил. евро са двайсетина.

В главния град край морето всички обяви са стотина, а 28 от тях са до тази ценова граница. 66 хил. евро е най-високата цена за панелна гарсониера в София. Обявата се отнася за имот от 47 квадрата на девети, последен етаж в кв. „Иван Вазов”, като цената на единица площ излиза 1400 евро.

В морската столица най-много пари - 45 500 евро се искат за панелен едностаен в района на „Чаталджа”. Във Варна на партера е само една от предлаганите за продажба панелни гарсониери. 40 са от втория до четвъртия етаж, а други 26 - на шестия или на по-нависоко.

В София само за 2 панелки на партер с една стая се търси купувачи. 137 или близо половината от обявите са за имоти, разположени от втория до четвъртия етаж. Стотина оферти са за панелни гарсониери на шести и друг по-висок етаж.

Вижте още: 

Как се краде имот в България 

Как да завещаем имот на своя брачен партньор