Цените на големите масиви със земеделска земя вече гонят 1000 лв. за декар, а по-малките парцели в някои райони се котират и по 500 лв. Това съобщи Радослав Манолов, изпълнителен директор на „Адванс терафонд”.

По думите му през последните 10 години в покупка на ниви специализираните дружества са инвестирали около 700 млн. лв.

„Само след влизането ни в ЕС вложените пари са около 200 милиона, защото тогава интересът към този тип имоти бързо се повиши. От 2 години вече има вторичен пазар на земеделска земя и дружествата продават част от  купените площи”, добави той.

„Сега много от арендаторите оптимизират бизнеса си и инвестират в покупката на земеделска земя”, каза още Манолов. „Някои от тях дават и по-високи ренти на собствениците, стигащи до 100 лв. за декар, само и само да не допуснат конкуренти в землището, където работят.

Подобни примери има във Врачанско и Видинско”, уточни той.

Според Манолов обаче, когато арендаторите са принудени да дават по-високи ренти, в един момент започват да се местят и отиват в други райони, където разходите им за наемане на земя ще бъдат по-малки.

„Седма поредна година броят на сделките със земя расте, а в следващите години основни играчи на пазара ще бъдат арендаторите, които ще предпочитат да купуват ниви, за да могат да работят, без да бъдат притеснявани”, прогнозира бизнесменът.