Картата на покупко-продажбите на жилища в София се променя трайно заради активното строителство в столицата. Значителен ръст има в цените на двустайните и тристайни апартаменти в горещи точки като Изгрев, Изток, Лозенец и Борово.

Необходимостта от голям бюджет обаче измести фокуса и доведе до търсене на нови атрактивни, но достъпни райони. Като такива се затвърдиха кварталите Витоша, Кръстова вада и Манастирски ливади – Изток. Те привличат новите купувачи заради близостта си до планината и Южната дъга и сравнително бързото придвижване до централните зони на града, посочват от строително-инвестиционната компания  BLD.

„Кръстова вада е добър пример за район, който може да се конкурира с т.нар престижни квартали в София. Цените тук са по-ниски, а удобствата на квартала не отстъпват пред другите предпочитани райони. Вече има изградена метростанция и голям търговски център, а близостта до планината е още едно предимство особено за по-младите купувачи.“, допълни Димитър Савов. По думите му Кръстова вада е на път да се превърне в следващия привлекателен район за тази таргет група и е разумната алтернатива на Лозенец.

По данни на АДРЕС – водещата агенция за недвижими имоти в София, ключовите елементи при избор на жилище остават имиджът на локацията, транспортните връзки, заобикаляща среда и близост до социална инфраструктура - училища и детски градини, магазини, банкови клонове.

Според проучване на BLD добрият имидж на района става все по-важен при избора на жилище. Кръстова вада се позиционира в освободената от Лозенец и Южните квартали ниша – място, където младите виждат перспектива и могат да уредят добре ежедневието си. 

Младите успешни хора традиционно са склонни да избират райони с бъдеще, да формират общности в тези зони и затова често избират квартали, които тепърва ще се развиват, но към момента са с разумни цени.

„Клиентите се интересуват от ново строителство в два основни типа райони – установени, където бюджетите са по-високи и в момента и такива, които тепърва развиват потенциала си, защото там може да се направи добра сделка. Затова Кръстова вада е подходящ квартал за първо жилище.“, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

По думите му част от купувачите си дават сметка, че е по-добре да изберат квартал, който е в процес на облагородяване, защото там по-лесно може да се прогнозира бъдещото развитие. Въпреки това семействата с едно или повече деца традиционно търсят жилище във вече установените и развити квартали.

Инвеститорският интерес отговаря на увеличаващото се търсене на жилища ново строителство, а делът на сделките „на зелено“ преди Акт15 продължава да расте

Все още обаче при новите и по-слабо застроени терени в София, развиването на вътрешната инфраструктура се оказва трудно за общината, споделят от компанията. Проблемът с липсващите улици във вътрешността на новите райони засяга както живущите, така и инвеститорите.

 „Историята на развитието на нови райони като Манастирски ливади ни научи на някои основни уроци – купувачите са чувствителни към тези проблеми и ние сме длъжни да подсигурим решение,” споделя Димитър Савов.

“Ако няма изградена вътрешна инфраструктура, собствениците няма да могат да се придвижват до имотите си. Затова ние избираме да включим изграждането и поддържането на околната инфраструктура в нашите проекти. По този начин след завършването на всеки проект районът се подобрява, както и животът в него.“, казва още Димитър Савов. 

Прогнозата на BLD е за нарастващо и занапред търсене в средния сегмент на пазара – жилища за млади, модерни хора, с високо качество на строителство и разумна цена около 1000 евро за кв.м.

Строително-инвестиционната компания BLD е получила има разрешение за строеж на проекта KRISTA, който официално бешепредставен на пазара. Сградата е разположена на ул. „Иван Колев” 5 и ще разполага с голям процент двустайни апартаменти, които отговарят на търсенето, и по-малък дял тристайни и четиристайни апартаменти, както и необходимия брой гаражи и паркоместа. KRISTA се отличава с архитектурата си и решението да бъдат изградени пет входа (при 5 етажа), което улеснява достъпа, поддръжката и управлението на общите части на сградата. Цените на апартаментите варират около 900-1200 евро/кв.м.

BLD e водеща, изцяло фокусирана върху изграждането на модерни, функционални и реализирани с високо качество жилищни проекти в София. В рамките на 3 години BLD пуска в експлоатация 4 нови сгради на територията на град София с общо над 250 реализирани апартамента в тях. До края на 2017 броят на реализираните апартаменти ще надхвърли 350.