Във все повече големи градове се наблюдава една нова тенденция при наемите - собствениците на жилища предпочитат да получават наема си на седмични вноски вместо на месечни. Така те се чувстват по-спокойни, че ще вземат парите си.

В същото време експерти съветват да се обърне повече внимание на източника на доходи на наемателя. 

„По-скоро бих посъветвал наемодателите да поглеждат в каква професия е наемателят, колко време е при сегашния си работодател, има ли постоянен трудов договор”, смята Калоян Богданов, мениджър в агенция за недвижими имоти, предава NovaNews.

Макар практиката да се прилага в големите градове, тя все още остава не много популярна у нас. Българските наематели гледат по-скоро скептично на идеята, тъй като биха се затруднили всяка седмица да се срещат с наемодателите си. 

В същото време от другата страна са на мнение, че седмичният наем ще позволи да се изгонят некоректните хора от дома им преди да са се натрупали много задължения. 

„Това евентуално може да се случи ако наемодателят е толкова несигурен в своите наематели или те пък са толкова зле финансово, че не могат да съберат парите си за цял наем”, каза още Богданов.