Собственици на апартаменти в София, търсещи квартиранти, обикновено са склонни да свалят около 10 на сто от първоначално обявения наем, а в някои случаи и дори 20%.

Това казват повечето брокери от столичните агенции за недвижими имоти, като уточняват, че отстъпката зависи от доста фактори.

Най-често са склонни на отбива от цената хора, чакали дълго да намерят наемател.

Хазяи свалят повече от офертата, когато тя е била прекалено надута, имотът не е обзаведен или мебелите и бялата техника в квартирата са стари и амортизирани.

„Собствениците обикновено свалят поне 20% от първоначално обявената цена. Най-търсени в София си остават центърът и „Лозенец”, но през есента обикновено нараства и интересът към Студентски град и кварталите около него”, казва Даниела Грозева от „Веда корект”.

„Все още студенти търсят квартири в тези райони, като вече има интерес и към „Малинова долина”, където се предлагат къщички с отделни обзаведени стаи както в студентските общежития. Това е нещо ново за пазара”, уточни тя.

Според Грозева намалява търсенето от семейства,

но има известна стабилизация на наемите на жилищата, като интересът продължава да е към най-евтините квартири.

„Когато хората намерят подобен имот, те го наемат въпреки някои неудобства, като например отдалеченост от спирки на градския транспорт”, уточнява тя.

„Все още търсенето е главно за обзаведени жилища. Към необзаведените интерес имат главно чужденци, които искат да наемат големи апартаменти и държат само в кухнята да има скъпа техника”, добави Грозева. По думите й през следващата година

няма да има голяма промяна на пазара за наемане на жилища в София.

Според Мая Иванова, брокер в агенция „Явлена”, максималната отстъпка, която дават хазяите, е 5-10 на сто и са митове твърденията, че може да се свалят 30% или половината от предварително обявената оферта.

„Над 10 на сто правят отстъпка собственици, които дълго не могат да си намерят наематели”, уточнява тя.

„Съветваме собствениците да не надуват офертите си, за да могат по-бързо да реализират жилището си на пазара и то да им носи доходи”, добави Иванова.

„Най-търсени остават обзаведените жилища около спирките на метрото”, каза още брокерката.

„Има известно задържане на наемите, но то е само от месец-два и това не ни дава основание да говорим за пълна стабилизация на пазара”, смята Иванова.