Качествените новопостроени жилища стават все по-малко на пазара в София, смятат брокери от столичните агенции за недвижими имоти.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties, може да се каже, че има дефицит на качествени нови апартаменти.

„Причините са две”, уточни тя.

„Едната е в по-голямото търсене на такива жилища, а другата, че в последните години изграждането на нови кооперации значително намаля”, добави Стойкова.

„Предлагането на качествени нови жилища в София е малко”, смята и Даниела Грозева от „Веда корект”.

„Едновременно с това се наблюдава и леко поевтиняване

Продавачите на някои имоти чак сега, след година чакане, решиха да намалят цените до разумни нива в опит да намерят купувачи”, уточнява тя.

По думите на брокерката от известно време търсещите да си купят ново жилище избягват то да бъде на шпакловка и замазка, а искат от продавача оферта за имота в завършен вид.

„Посредническите агенции вече се адаптират към пазара и предлагат съдействие, намират майстори, които да довършат жилището”, допълни Грозева.

„Качествените нови жилища не са много на пазара и предлагането им е малко”,

казва и Тихомир Цаков от „Аристо”.

Според него търсенето в момента в София е основно за нови апартаменти, като южните квартали са предпочитани от купувачите с изключение на „Студентски град” заради лошата му репутация.

„Хората избягват да инвестират в жилища там за постоянно живеене и затова там цените са по-ниски”, смята брокерът.

„В този квартал обикновено  семейства с деца не купуват апартаменти”, уточни той. По думите му в следващите години може да се очаква повишаване на търсенето на тухлени апартаменти в южните квартали на столицата.