Iкеа покори света с евтини мебели и сега компанията насочва вниманието си към жилища на достъпни цени във Великобритания.

Worthing, град в Южна Англия, обмисля план за работа с предприемача BoKlok, съвместно предприятие на Ikea и шведската строителна компания Skanska.

Разработката ще бъде първи проект за BoKlok в Обединеното кралство, тъй като по време на световната финансова криза предишен проект беше неуспешен.

Групата, чието име е шведско за „умен живот“, е построила над 11 000 домове в цяла Швеция, Финландия и Норвегия.

Чрез изграждането на домове във фабрика и бързото им сглобяване, проектът може да демонстрира един иновативен начин за облекчаване на острия недостиг на жилища, който спомага за повишаване на цените, които не са достъпни за средните работници. Този иновативен модел на продажбите, който таксува хората въз основа на това, което могат да си позволят, може да предизвика по-нататъшни промени на пазара.

Предложението за Worthing, което ще премине по-строг финансов анализ през следващите месеци, подробно описва необичаен модел за достъпно живеене.

BoKlok ще построи приблизително 160 къщи на земя, отдадена под наем от местния съвет, като 30% от дяловете са предназначени за обществено жилище, според план, публикуван онлайн. Първите домове могат да бъдат заети до две години.

Останалата част ще работи по модела на плащане на BoKlok „Left to Live“, където жителите се таксуват само онова, което могат да си позволят след данъци и разходи за живот.

Плащанията - обикновено около една трета от нетните месечни приходи - отиват към 25-годишна ипотека.

Местните съветници казаха в изявление, че проектът ще позволи на Worthing бързо да изгради домове, които отговарят на стандартите за качество.

Говорител заяви пред CNN Business, че модулните жилища на BoKlok - или домовете, които са изградени от прoфили по мярка, които могат да бъдат направени извън обекта - би било особено полезно за Worthing, който има ограничена земя. Три пъти повече жилища могат да бъдат изградени в района в сравнение с традиционния подход за развитие, каза той.

Според предложението, строителството ще започне през януари 2021 г. Жителите ще могат да започнат да се местят веднага след април същата година.

В изявление BoKlok каза, че понастоящем не може да потвърди нито един проект, но разглежда потенциални обекти в Обединеното кралство, особено в южната и западната част на страната. Подходът на BoKlok за достъпни и устойчиви жилища в голяма степен се основава на изпитаните методи на Ikea.

„BoKlok е проектиран по начина на IKEA: големи обеми, ниски цени“, според публикация в блога на Skanska от 2011 г. „Индустриализирано производство и големи обеми - с други думи повторение - намали цените и спести време при планирането“.

Предприятието също контролира цялата си верига за доставки, включително придобиване на земя, фабрично производство, работа на място, продажби и маркетинг. Това помага за намаляване на разходите.