"Трудно е да се съглася с твърдението за ценови балон на пазара на недвижими имоти. Ценови балон бихме имали, ако цените изглеждат неразумно високи на фона на разходите по създаване на нови сгради или ремонтирането на съществуващите". 

Това мнение изложи пред БНР Иван Велков, бивш председател на Националното сдружение за недвижими имоти, сега член на УС на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI.

8 на сто от българите имат втори дом

Той обясни, че по ред причини, "тръгнали далеч преди пандемията от Covid-19 и войната в Украйна", са повлекли повишаване на цените на материалите, суровините и енергоносителите, а също и на работните заплати и на транспортните разходи:

"Всичко това означава, че създаването на нова или ремонт на стара сграда би струвало в пъти повече, отколкото преди години. Разликата обаче е, че сега освен по-скъпо, ще е и по-качествено, защото технологичните иновации и европейските изисквания за качеството на сградите стремително се повишават, което би трябвало да доведе до по-сигурна и качествена среда на живот на обитателите на тези сгради". 

istock
istock

Инфлацията е причина за интереса към закупуване на имоти, коментира Велков:

"Във всяка криза имотите са били убежище за съхранение на доходи и спестявания".

До 1 млн. евро дават купувачи у нас за нов луксозен имот

Иван Велков посочи, че енергийната ефективност за всички видове сгради е важен и полезен процес:

"Вече всеки човек си дава сметка, че една добре построена, планирана и разумно управлявана сграда, ежемесечните комунални разходи биха бил в пъти по-ниски от тези, които са в сгради без енергийна ефективност". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg