Имотите в строящи се жилищни кооперации, които все още не са получили Акт 16, отново стават атрактивни за купувачите на пазара, показва анализ на кредитна консултантска компания, получен днес в БТА.

За такива имоти са 8% от жилищните кредити през август, като в предходните месеци този процент рядко е надхвърлял 4 на сто.

"Банките финансират клиенти с добра кредитна история, които търсят да купят жилище. Липсата на Акт 16 не е пречка за финансиращите институции, ако потребителите са изрядни платци, а същевременно и строителната компания, която изгражда жилището, е проверена и надеждна. Задължително условие обаче е сградата да е получила Акт 14", коментира изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.

Купувачи на жилища без Акт 16 са предимно млади семейства с децаи хора във възрастовата група до 40 години.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната за август е 37 960 евро, сочат данните на компанията. Това е с около 2500 евро по-малко, отколкото отчетения пик през месец юли, което консултантите обясняват с отпускарския период и с все повече активизиращите се пазари в по-малките градове на България, където и цените на имотите са по-ниски. По данни на кредитните консултанти, съотношението евро/лева за страната през изминалия месец е 90/10.

Най-често потребителите вземат ипотечен заем, който е между 10 000 и 30 000 евро, показва още статистиката.

През август се наблюдава увеличение на дела на ипотечните кредити, които са изтеглени за лично ползване - 7,4 на сто спрямо 3,6 на сто през предишния месец. С цел покупка на жилище са взети 90,9 на сто от ипотечните заеми, а за строително-монтажни работи - 1,7 на сто.

Най-предпочитан от клиентите срок за погасяване на ипотечни заеми остава между 16 и 20 години.

85,4 на сто от домакинствата, теглили ипотечен кредит през август, са с доход от 1500 до 2500 лв., сочат данните на кредитните консултанти.