В София е налице 6% повишение в стойностите на недвижимостите на годишна база, или близо до стойностите на инфлацията за същия период, показват данни на BULGARIAN PROPERTIES.
 
„Пазарът се успокои, цените се задържаха на сходни нива и в момента имаме много активна търговия с имоти. Октомври е върхов месец за пазара - не само за тази, но и за последните няколко години“, каза Полина Стойкова.
 
Достъпност на имотите
 
Главният изпълнителен директор на една от водещите агенции у нас посочи, че през 2008 г. са били нужни три средни софийски заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в столицата. Днес малко над 1 средна заплата в София стига за същата покупка.
 
„Това е едно от най-добрите съотношения в световен мащаб, което се дължи на факта, че в последните години доходите растяха много по-бързо от цените“, каза Стойкова.

Купуваме жилище предимно за лични нужди

Не така обаче стои въпросът в част от другите градове на страната.
 
„В Пловдив, Варна и Бургас имотният пазар се движи с темп, подобен на този в столицата, но доходите са по-ниски. В тези три града са нужни около 1.3 средни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ, което също не е лошо, предвид достъпното банково финансиране", допълни експертът.
 
Имотният пазар през следващото десетилетие
 
Полина Стойкова обясни, че само през последната година след пускането на ChatGPT и широкото навлизане на изкуствения интелект сме станали свидетели на големи промени в имотния пазар. Това най-вече касае процесите, които не са видими за клиентите като например писането на текстове, преводи на различни езици, създаване на съдържание и видео за социалните мрежи.
 
Според нея новите технологии ще подпомогнат за оптимизирането именно на тези процеси и ще позволят на брокерите да бъдат повече с хората, да им помагат и да осъществяват личен контакт, защото това ще остане в сърцето на бизнеса и на услугите в сферата на посредничеството при недвижимите имоти.
 
Изключително важна роля ще имат технологиите при представянето на имотите по такъв начин, че клиентът да може да придобие възможно най-добра представа и да се подготви, преди да посети имота, защото все по-често купувачите не са в населеното място, в което избират да закупят имот.
 

istock
istock

Жилищният пазар е във фаза на зрялост и остава устойчив. В бъдеще хората ще притежават по няколко имота и ще живеят на различни места в различните периоди на годината или според житейските си потребности.
 
Стойкова посочи, че се надява в бъдеще именно България да бъде мястото, където хората ще искат да закупуват имоти и да живеят.
 
Купувачите ще стават все по-взискателни относно средата на живот и макар имотният пазар в момента да успява да компенсира недостатъци с изграждането на вътрешни пространства със зеленина, паркови зони и зони за спорт и отдих, това не е достатъчно. В бъдеще хората все повече ще имат претенции към подобрение на средата на живот.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg