Съживяването на пазара на бизнес имоти в Европа ще повлияе положително на конюнктурата в България след около година. Това прогнозира вчера Ричард Питърсън, директор на партньорската програма на консултантската компания в сектора Cushman & Wakefield и управляващ директор за Полша.

Според бизнесмена вече се наблюдават добри признаци, че пазарът се възстановява в Европа, САЩ и Азия, въпреки че

ситуацията сега е по-сложна

отпреди кризата и съживяването не е във всички пазарни сегменти.

Прогнозата на компанията за пазара за периода до края на 2012 г. е положителна, уточни Питърсън. В Европа има много свободни капитали, които чакат изгоден момент да бъдат инвестирани в бизнес имоти, допълни той.

Пазарите в Централна Европа - Полша, Чехия и Унгария, преминаха през кризата през 2009 г. доста добре, затова можем да очакваме ръст на пазара и в България, каза още Питърсън.

Според Христо Илиев, председател на борда на директорите на AG Capital, българският пазар на бизнес имоти е много по-привлекателен за стабилни чужди инвеститори, отколкото тези на съседните страни като Сърбия, Македония и Косово. В тези държави, които не са част от евроатлантическите структури, предпочитат да влагат капитали предприемачи, търсещи бърза печалба. В най-младата независима държава на Балканите има много мисии на различни международни организации и затова там пазарът на офиси има бъдеще. Отделно там има много свободни пари, добави Илиев.

Към България се насочват по-сериозни инвеститори

които търсят сигурност и искат да купят големи готови сгради или перспективни проекти, каза още шефът на AG Capital. За тях е от голямо значение дали страната е в ЕС или не. Другият плюс на България е, че известни фирми предпочитат да отворят офиси у нас и от тях да управляват бизнеса си в съседни страни, поясни той.

От бизнес имотите най-вероятно по-бързо от кризата ще излезе сегментът на индустриалните площи, прогнозира Сергей Койнов, управляващ партньор на Forton International. Там все още няма свръхпредлагане. При наличие на растеж в икономиката има шанс да бъдат усвоени свободните площи и да се започнат нови проекти, които да задоволят eвентуален по-голям интерес на инвеститорите, добави той. .