Масови разпродажби на ниви очакват пазара на земеделски земи през следващите 2-3 години. Това обяви председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

По думите му бумът в цените на нивите през последните години е привлякъл много рискови играчи на пазара, които обаче не са пресметнали добре инвестицията си и скоро ще фалират.

„Около 60-65% от купувачите са арендатори производители. Други 12-13 на сто са инвестиционни фондове, а останалите над 20% са рискови играчи, които наричам камикадзета”, заяви Петков.

„Това най-често са хора със свободни професии – лекари, адвокати, нотариуси - хора, които имат стабилни доходи и заделени пари. Около половината от тях обаче

купуват земята с помощта на кредити,

които са с високи лихви и инвестицията става губеща. В следващите няколко години те ще търсят да се освободят от нея и ще продават на ниски цени”, смята браншовикът.

По думите му често в даден район арендаторите са готови на платят 600 лв. за декар, за да закупят земята, инвеститорът камикадзе дава по висока цена. Срещу нея обаче вторият може единствено да дава нивата под наем, докато арендаторът може да получи субсидии, да развие напояване и да увеличи приходите си. Така много скоро рентиерите ще разберат, че са купили актив, който не им носи определената доходност и ще започнат да продават, обясни Петков.

Средната рента на декар у нас през последната година е била около 35 лв. и се е повишила с 20 на сто. Очакванията на анализаторите на асоциацията сацената на отдаването да се повиши  с още толкова през 2013 г.

„В момента най-висока компенсация получават собствениците на земи в Добруджа - около 100-110 лв. за декар”, уточни Петков.

„За част от района това е таван, а за друга за земите към Варна е необмислена рента. Когато имате 50 декара и получавате 110 лв./дка, няма логика да продавате”, смята председателят на БАСЗЗ.

От асоциацията обявиха и очакванията си за развитието на пазара през настоящата година. Според експертите

на високи цени ще се котират само големи площи

с изградена инфраструктура, а цената на малките ниви постепенно ще спада. През 2012 г. окрупнените земи от над 2500 декара са се търгували средно на 750 лв./дка, докато цената на малките земеделски площи от по 6-7 декара е била около 310 лв./дка.