Инвеститорите в имоти се насочват към еднофамилни жилища под наем, складове и дори кино студиа, тъй като пандемията затруднява влагането на капитали в по-традиционни видове бизнес имоти, предава Bloomberg, като се позовава на данни на консултантската компания JLL.

Парковете за мобилни къщи също са оглеждани от инвеститорите.
 
Паркове на стойност над 800 млн. долара са сменили собствеността си през второто тримесечие, което е ръст с 23% на годишна основа, сочат данните на JLL. Общите покупки на бизнес имоти са намалели с 68% до около 45 млрд. долара през същия период.

Институционалните инвеститори са съставлявали 28% от покупките на паркове за мобилни жилища, което е най-големият дял, откакто JLL започнала да следи актива през 2010 г. Оценките, основани на цените, които инвеститорите плащат за терени, отдадени под наем на собственици на мобилни жилища, са се повишили с 26% спрямо второто тримесечие на 2019 г.

Купувачи търсят най-много тристаен с парко място

Парковете привличат нов интерес, тъй като COVID-19 влошава перспективите за хотели,
търговски центрове и други видове бизнес имоти. Институциите са привлечени и от възможността да консолидират и подобрят активи, притежавани от по-малки инвеститори, коментира Скот Белски от JLL.
 

istock
istock

Обитателите на парковете обикновено притежават жилищата си, но наемат земята, върху която те се намират. Тези наеми помагат за генерирането на стабилна възвръщаемост за инвеститорите, обяснява Белски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg