През последните години испанците са по-малко склонни да сменят жилището си. Според имотните регистратори средното време, в което испанците живеят в едно жилище, в края на 2021 г. е бил 16,4 години. Това е с 5% повече в сравнение с 2020 г. и повече от двойно повече от цифрата от 2009 г.

Откакто достигна дъното през 2009 г. (средно 7,3 години), той расте стабилно, повече от два пъти само за десетилетие.

Националната мрежа за недвижими имоти Donpiso отдава тази тенденция на ниското ниво на строителство на нови жилища в Испания през последните години, което ограничава възможността на купувачите да се преместят.
 
„По време на годините на балона бяха продадени над 300 000 нови жилища, а сега имаме средно около 70 000 единици годишно. Това означава, че няма достатъчно предлагане и по-малък оборот от къщи, което също може да повлияе на тази цифра“, казва Емилиано Бермудес, заместник генерален мениджър на Donpiso.

Къде да си купите евтино имот в Испания

През последните години едва 20% от продадените къщи в Испания са били ново строителство. И това означава, че повечето от операциите са извършени на вторичния пазар. Бермудес припомня още, че банките са затегнали изискванията за издаване на жилищни заеми след спукването на "балона" на пазара на недвижими имоти, което пречи на много семейства да търсят нов дом.

istock
istock

В средносрочен план ще има промяна в тенденцията, според Donpiso. „Оборотът на жилища ще се увеличи през следващите години, така че очакваме промяна в тенденцията спрямо това, което е регистрирано досега“, прогнозира Бермудес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg