2009 година очерта края на строителния бум в България и в същото време беше годината, която постави началото на оттеглянето на спекулантите от пазара на недвижими имоти. Това каза в интервю за агенция „Фокус” управляващият съдружник в „Хоум фор Ю” Иван Горанов. Според него на пазара са останали сериозните и по-професионалните компании, които се занимават със строителство.

„Пазарът се регулира и все повече могат да бъдат отсяти качествените, добре изпълнени проекти. 2009 година беше годината, в която може да се различи сегментирането на пазара на недвижими имоти”, каза още той.

Според Горанов, основните тенденции през 2009 година са спад на цените на имотите като според статистическите данни намалението е с 25%.

„При луксозните имоти с добро местоположение спадът е много по-малък, тъй като търсенето там надхвърля предлагането. При останалите имоти е обратното- при средния и ниския клас предлагането надхвърля търсенето”, каза още той. Според него, има много компании, които са получили разрешително за строеж, а не са предприели строителни работи и се изчаква. От друга страна ценовите равнища са се върнали на нивата от 2005 година, обясни още Горанов.

Сега е подходящият момент да се закупи ново жилище, но при наличност на финансиране, смята Горанов. Въпреки че цените падат, все още няма активно участие на банките на пазара. Според него, цените сега могат да се договорят изгодно.

„Най-търсени остават жилищата в южните райони на София като вече няма търсене на стари блокове и панелни жилища. Забелязва се търсене на качествени проекти- с по-добро изпълнение, с по-добро местоположение”, обясни още той.

През 2010 година не очакваме раздвижване на цените на имотите под наем, уточни Горанов. Той обясни, че много от чуждите компании, които са били в страната, изтеглят своите служители, а нови компании не проявяват интерес.

„Антикризисните мерки, предложени от финансовия министър, може да доведат до засилване на интереса към страната. Мерките за борба с корупцията и организираната престъпност ще доведат до засилване на интереса към България. През 2010 година това ще е тенденцията, на която може да станем свидетели”, коментира още Горанов.

Според него през втората половина на годната ще има по-голяма динамика на пазара на недвижими имоти и на имотите под наем. Горанов подчерта, че предприетите от правителството стъпки, са правилни и ще допринесат за подобряване на инвестиционния климат в България.