Отношенията между наемател и хазяин в България често пъти са по-сложни и заплетени от „Война и мир“. Наемодателите имат проблеми със своите наематели не по-рядко, отколкото се случва обратното. Ако вие сте наемодател и вашият наемател не си плаща наема и консумативите, трябва да предприемете незабавни мерки.

От съществено значение е дали въобще е бил сключен договор за наем. Какво се случва, ако той е изтекъл и не е бил подновен? Тогава договорът се продължава за неопределен срок (става безсрочен) по силата на чл. 236 от ЗЗД, разкрива адвокат Димитър Кавалджиев.

Законът гласи, че, ако след изтичане на наемния срок използването на имота продължи със знанието и без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок.

Дори да не е заверен нотариално, това не влияе на действителността на договора, а само на възможностите за изваждане на изпълнителен лист при евентуално неизпълнение. Ако е заверен нотариално, по-лесно може да се извади изпълнителен лист.

В случай че има объркани лични данни в договора, това също не е сериозен проблем, стига да има достатъчно друга информация, която да идентифицира наемодателя, особено ако в договора е посочено, че е собственик на имота и в документа за собственост са записани правилните.

Най-добре е да разполагате с адреса на наемателя по лична карта, за да се ускорят нещата. В противен случай трябва да се иска издаване на съдебно удостоверение от съда, с помощта на което да се вземе удостоверение от МВР за постоянен и настоящ адрес.

Много квартиранти в началото са изрядни платци, но постепенно започват да забавят плащанията и правят устни договорки за разсрочено погасяване на дълговете. И така в един момент се стига до натрупване на големи суми, които остават неплатени. Съответно, хазяинът се принуждава да прекрати договора. Какво следва?

При положение че наемателят ви дължи пари и договорът е прекратен, то следва по съдебен ред да си потърсите тези суми, съветва юристът. Колкото повече чакате, толкова по-малко вероятно е наемателят да се издължи доброволно.

Ако имате постоянния адрес на наемателя, може да си потърсите парите чрез заповедно производство – така има шанс най-бързо да си извадите изпълнителен лист, но ако възрази, ще трябва да водите дело и да докажете всичките си вземания.

Възможно е при изваждане на изпълнителния лист наемателят да няма имущество или доходи, от които да се удовлетворите, но все пак в бъдеще такива да се появят. Така че, ако държите на тези суми, най-разумното решение е да образувате съдебно производство.