Инвестициятa в имот, който е бил иззет от частен съдебен изпълнител и после предложен за продажба на търг, би могло да се окаже както изгодна сделка, така и рискова.

От една страна, купувачите се привличат от по-изгодната стартова цена – тя е с 25 на сто по-ниска от пазарната и ако никой не предложи по-висока сума, бихте могли да се окажете собственик със значително по-малко вложени средства за покупката.

В същото време обаче има известна възможност след време да се получи т.нар. евикция – по съдебен път някой да докаже, че има права върху имота и той да бъде иззет отново.

Друг минус е и финансирането на сделката – парите трябва да са в брой и да бъдат в готовност почти веднага след спечелването на търга.

„За толкова кратък период от време е почти невъзможно да бъде взет ипотечен кредит”, коментират специалисти.

Търговете с иззето имущество се публикуват от няколко години в интернет - targ.bg

Пуснати за продажба са голям брой имоти, сред които има различни по размер апартаменти, къщи, офиси, магазини, заведения, земеделска земя, производствени имоти.

В момента етаж от къща в Поморие може да се купи за около 27 000 лв., жилище от 89 кв.м в столичния квартал „Люлин” – за 33 000 лв., а по-хубавите двустайни жилища, намиращи се в по-добър район и съответно в по-добро състояние, вървят между 60 и 70 000 евро.

Ако някой реши да участва в наддаването за даден имот, трябва да подаде предложението си за цена в запечатан плик в районния съд, към който е заведен имота. Освен това е необходима и молба за допускане до публична продан, както и документи, доказващи правния статут на участника в търга.

Сред другите задължения е и представянето на документ за внесен депозит за имота в размер на 10% от обявената му цена. Ако търгът обаче не бъде спечелен, тази сума се връща на отпадналите участници.