Апартаментите в една сграда са взаимосвързани и така някои проблеми се оказват общи. Например теч в едно жилище може да се отрази и на съседните апартаменти. А това лесно може да ви докара много главоболия и разправии със съседите. Течовете на покрива също често стават повод за конфликт между живущите в сградата.

За щастие тези проблеми имат решение, информира брокерЕмилиян Кърчев. С помощта на професионалните термографски камери могат да се открият и локализират течовете в бани, открити тераси, покриви на сгради и др. А колкото по-бързо се действа, толкова по-евтин е ремонтът.

В резултат на гравитацията водата се просмуква надолу, така че произходът на теча може да бъде на метри от наблюдаваната влага. Затова и най-честите потърпевши са съседите на долните етажи. Проблемът може да не е видим с просто око, но термалната камера открива много точно местоположението на теча без да се налага да се кърти и да се махат плочки.

Когато причината за теча е във вашия съсед, е необходимо да се осигури достъп и до неговия апартамент, обяснява експертът. Диагностицирането на теча води до намаляване на разходите за ремонт. Ако течът се окаже в общите части или от съседа, тогава потърпевшият може да потърси възстановяване на направените от него разходи за ремонта.

При подобен проблем специалистът съветва да се потърси професионална фирма, която да направи термографски снимки. Инфрачервената термография все повече навлиза като диагностичен метод при локализирането на температурни аномалии, причинени от проблеми с водопроводни и канализационни системи.

Първото важно нещо е да се разбере дали фирмата притежава термовизионна камера или използва външна услуга. Кърчев предупреждава, че ако фирмата няма собствена камера, това може да оскъпи анализа с до 30%.

Не се препоръчва използването на камери с размер на инфрачервения сензор под 160х120 пиксела. Често аномалията от овлажняването нa стената е едвам забележима и камери с по-малки сензори не могат да я визуализират. Това се подразбира и от  цената на професионалните камери, започваща от около 20-25 000 лв.

Камерата трябва да има подвижна леща и да може да се фокусира. Това позволява да се заснемат детайлни изображения, които обикновено са решаващи за определяне на причините за теча. Това е особено важно при течове, които се наблюдават от години. Професионалните термокамери заснемат кристални изображения при добра фокусировка и настройка, на които са видни и най-малките детайли.

Фирмата трябва да има необходимата сертификация за работа с инфрачервена камера. Клиентът следва да изиска документ (подобен на лична карта), на който е посочена степента на квалификация и данни на сертификационната организация. Важно е също така дали разполага с професионален софтуер (платен) за анализ на термограмите.

Не на последно място от значение е с какви влагомери за проверка на регистрираните с камерата температурни аномалии разполага фирмата. Експертът разкрива, че за да се проверят заснетите зони, се използват основно два вида влагомери – капацитивни и диелектрични. Професионалните уреди за откриване на влага имат различни режими в зависимост от вида на обследвания строителен материал.

Термографи, които директно определят проблема като влага само с помощта на камерата, са шарлатани без никакви познания по термодинамика и инфрачервена термография, предупреждава Кърчев. При възникнал теч вече имате информация как да разпознаете качествената услуга и бързо да решите проблема, преди той да се превърне в междусъседски конфликт.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.