Делбата на парцел с няколко съсобственика на разнопосочни мнения винаги е трудна задача. Едни искат да строят, други – да продават, но кое всъщност е най-доходоносното решение?

Ако става въпрос за голям парцел, най-доброто решение може да бъде делба на имота. За да се обособят реални парцели, за всеки от съсобствениците е необходима площ 300 кв. м и лице 14 м, посочва адвокат Милена Миткова.

Нека разгледаме следния казус: притежавате част от голям парцел с общо петима съсобственици. Четирима искат да продават (включително и вие), но петият отказва. Има и аинтересован купувач. Какво следва?

В случай че вие сте от съсобствениците, които искат продажба, можете да продадете само вашите идеални части. За целта е необходимо първо да предложите на другия съсобственик да ги купи. Ако не е съгласен, тогава можете да продавате на трето лице.

Идеална част може да се продаде на несъсобственик, само ако преди това сте предложили дела на съсобственика при същите условия и той писмено е отказал, подчертава адвокат Денис Моллов.

След това може да се направи и съдебна делба между новия собственик и другия съсобственик, ако не успеят да се разберат доброволно. Тогава делбата няма да дели парцела на пет части, а само на две, защото вече собствениците ще се двама, а не петима.

Новият собственик ще получи голям парцел, а старият – малък (съобразно дела си). Тоест, в момента не е изгодно да правите съдебна делба, защото ако имотът е поделяем ще го раздробите на малки УПИ, което автоматично намалява възможностите за голямо застрояване.

Най-дбрият сценарий е, ако потенциалният ви купувач е съгласен да купи вашите части и след това да се разбере с другия съсобственик. Ако не е съгласен, нямате избор, ще трябва да минете на съдебна делба.

Има и друг вариант: когато последния съсобственик получи съобщение от съда, че е образувано дело за делба, да осъзнае, че няма да спечели от подобно развитие и да си промени решението.

Ако пък имотът е неподеляем, съдът го изнася на публична продан. Миткова съветва да участвате и вие с останалите съсобственици и така да придобиете целия имот на прилична цена.

Възможностите накратко са: да изготвите договор за разпределение на ползването и тогава да оградите своята част; да изкупите дяловете на другите и след това да продавате или евентуално да строите; всички да продадете и да си поделите парите. Ако пък изобщо не можете да се разберете, остава съдебна делба.

Юристът разкрива, че по принцип идеални части се купуват на ниски цени и от хора със съмнителна репутация, които след това пак прибягват до някой от гореизброените варианти. Цената за идеални части пък е с 50% по-ниска.