Над 200 незаконни гаражни клетки са премахнати в столичния Район Младост. Тези от тях, които са разположени върху общински терени, се премахват за сметка на бюджета на София. Тези, които са върху частни терени - за сметка на собствениците на имотите.


От началото на 2020 г. от общински терени в района са премахнати 31 незаконни гаражни клетки. Има 102 издадени заповеди към собственици на частни терени за премахване на такива клетки.

Как реагират жителите на квартала?

„Незаконни, а защо плащат на общината наем?“

Колко струва гараж в София

„Като катун – безобразно, грозно, не им е мястото тук.“

„Тук е най-хубаво да има парк. Ще има къде да излизаме, да си заведем внуците на разходка.“

istock
istock

Тези, които са върху общинския терен, се разрушават, те не се преместват, и се извозва отпадъкът“, пояснява пред БНР инж. Снежана Вълкадинова, заместник-кмет по строителството в Район Младост.

Какво ще се случи с освободените терени?

Те са в междублокови пространства, те ще са в полза на гражданите“, уверява Вълкадинова. Според нея там, където има по-голям терен, ще се изграждат паркинги.

„Във всички „Младост“-и поне по един паркинг, такъв, ще се опитаме да изградим.“

Гаражните клетки са на практика незаконно строителство върху общински терени, коментира Андрей Зографски от „Спаси София“.

Само за първите три месеца на тази година премахнатите гаражи са над 1000, отбелязва той.

На следващ етап трябва на тяхно място да се появи публична инвестиция. Пространството следва да се облагороди и да получи функция, която е в обществена полза.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg