През 2022 г. жилищният пазар преживя ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година наблюдавахме засилено търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Това показва анализ на Bulgarian Properties.

Според експертите банковото финансиране остана достъпно - при все още исторически най-ниски лихвени проценти.
 
Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължаваха да действат в положителна посока. Безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите - с около 15%. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.
 
През 2023 г. тенденциите на имотния пазар отново ще бъдат във фокуса на интереса, както поради все още налично незадоволено търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие, което често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло, обяснява Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

„Нашите очаквания са темпът на нарастване на цените да се забави, а предлагането постепенно да започне да се увеличава - както на първичен, така и на вторичен пазар“, допълва тя.

Кой е най-евтиният вариант за прехвърляне на имот

Започналото повишение на лихвените проценти ще се усети по-ясно в средата на годината и в зависимост от неговите размери, то би могло да охлади или да активизира пазара. Към момента по-вероятно е повишенията да са плавни и това да внесе спокойствие у купувачите и увереност да взимат решения за покупка.
 

istcok
istock

„Още в първите работни дни на годината получаваме потвърждение за тези очаквания. Имаме активно търсене и предлагане на имоти, а заедно с това успяхме да реализираме и първите сделки. Съдейки по тях, интерес има към имоти в цялата страна - както в големите градове, така и в планинските и морските курорти и селските райони“, допълни Стойкова.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg