Канадското правителство обмисля нови мерки за затягане на правилата за краткосрочните наеми, докато политиците се опитват да ограничат инфлацията на жилищните наеми.
 
Министърът на финансите Кристия Фрийланд каза, че правителството разглежда какви закони или разпоредби може да въведе, за да ограничи използването на платформи, предлагащи настаняване под наем за дни или седмици, съобщава BNN Bloomberg.
 
Тя похвали провинция Британска Колумбия, която въведе законодателство, което ще забрани на много жители да отдават своите инвестиционни имоти под наем чрез Airbnb, Flipkey и подобни услуги.

Ще се вдигнат ли цените и наемите на жилищата в големите градове у нас

„Знаем, че краткосрочните наеми чрез сайтове като Airbnb и VRBO означават, че канадците отдават под наем по-малко жилища, особено в градските и населените райони на нашата страна“, каза Фрийланд по време на пресконференция в Отава.
 
Тя каза, че е видяла прогнози, че до 30 000 повече дългосрочни жилища под наем могат да бъдат налични в Торонто, Монреал и Ванкувър, ако тези платформи бъдат ограничени.
 

istock
istock

„Много е важно да разгледаме дали има някакви инструменти във федералната юрисдикция, които бихме могли да използваме, за да променим тази област“, ​​добави Фрийланд.
Airbnb вече заяви, че трябва да увеличи предлагането на жилища, но оспори идеята, че краткосрочните наеми са основната причина за настоящия недостиг на имоти.
 
Базираната в Сан Франциско компания разкритикува предложеното законодателство на Британска Колумбия, заявявайки, че то „ще извади пари от джобовете на жителите на Британска Колумбия, ще направи пътуването по-недостъпно за милиони жители, пътуващи там, и ще намали разходите за туризъм в общности, където собствениците често са наемодатели “, се казва в писмено изявление, приписвано на Алекс Хауъл, мениджър по политиката в Канада.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg