Семейството или двойката е по-добър наемател от студентите, твърди брокер Владимир Йосифов от „Бряг имоти“. Семейството с дете, ако има добри доходи, знае какво иска и е сигурен наемател. Те познават района, в който живеят, и не биха направили нищо, заради което да ги изгонят и да загубят добрата локация.

За собственици на апартаменти, които скоро ще се нуждаят от освежаване, специалистът препоръчва семейства с малко дете. Семейството ще е спокойно, че детето ще драска където реши, а наемодателят ще може да отдалечи ремонта във времето. Така и двете страни, както и брокерът, остават доволни.

На собственици на апартаменти със стари мебели брокерът препоръчва наематели с голямо куче. Така например след три години апартаментът ще има нужда от освежаване и някои от мебелите могат да бъдат сменени. За наемателите пък ще е най-добре да останат още три години.

Студентите не са добри наематели, твърди Йосифов. Те по принцип нямат собственост и не познават грижите за опазването й. Според брокера това обуславя лошото отношение на българските студенти към собствеността.Разходите и проблемите са много, а приходите са нередовни, обобщава експертът.

Но ако родителите могат да гарантират изплащане на наемите и покриване на евентуалните щети, всичко е наред, допълва специалистът. Ако договорът бъде прекъснат по вина на студентите заради искане на Етажната собственост, те ще загубят гаранцията. Така се пресяват студентите, които биха били добри наематели.

Йосифов дава следния пример – на оглед идват студенти, които харесват жилището. Каква гаранция обаче има наемодателят, че ще получава наема си и ще завари имота си в същия вид след време? При това положение студентът идва с родител за втори оглед. Собственикът може да се разбере с родителя и да реши да поеме риска, ако хората са му симпатични.

Родителите могат да поемат задължение да плащат наема и щетите с екскроу сметка. Това е скъпо удоволствие и важи само за лукс имоти, уточнява брокерът. В случай, че родителите са заможни, но не искат да показват банкова сметка, дават определена от страните сума в брой като гаранция. Наемодателят всеки месец посещава имота, за провери дали всичко е наред. При първия проблем договорът се прекратява. Това може да се иска само за имоти с добро местоположение. Според Йосифов Студентски град не е такова място, за разлика от районите около НДК.

В случай, че апартаментът се нуждае от ремонт, брокерът препоръчва самотен родител за наемател. Тези хора, когато имат добри доходи, са много стабилни наематели. „Когато си коректен с коректните, получаваш коректност“, убеден е Йосифов. Той със съжаление констатира от опит, че голяма част от студентите не познават значението на думата „коректност“.

Нивото на престъпност в района е особено важно за партерите. Те са лицето на сградата, карето и района. При партерните апартаменти разходите за защита са по-високи. В София има хиляди имоти с 2 СОТ-а от различни фирми. Единият е скрит, а другият - обявен. Така се осигурява защита на жилището.

Също така е важно какъв е дворът/ зелената площ. Отношенията със съседите са от значение за ползване на градинка, маса с чадърче, място за игра и почивка. Местоположението и състоянието на имота са факторите, определящи какви наематели да бъдат предложени, обяснява брокерът.


Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.