Наемодателят или наемателят носи отговорност за плащане на сметките към Топлофикация? Ако давате жилище под наем, вероятно сте се сблъсквали с проблема наемател-неизряден платец. Ако пък още не сте, вземете необходимите мерки навреме.

При положение че ваш бивш наемател има много неплатени сметки към Топлофикация, те ще ви потърсят, за да ви предупредят, че започват съдебно събиране на дължимото. Да, от вас, а не от наемателя, защото вие сте собственикът и партидата е на ваше име.

Във всеки един от случаите, за да се разреши спора между вас и Топлофикация и между вас и наемателя, следва да се предприеме един от двата пътя – доброволния или съдебния, посочва адвокат Денис Моллов. Ако първият е невъзможен, отговорът остава в съдебното доказване на истината и правотата ви.

Съдебно удостоверение бихте могли да поискате само в рамките на съдебно производство, а не извън него. Ако не можете да си позволите деловодните разноски, бихте могли да го заявите в съдебното производство и да ви освободят от тях.

Съществува разпоредба, според която дължимите суми за ползване на парно, ток, вода се изискват не от собственика, а от ползвателя. Кой всъщност е ползвател – наемателят, наемодателят или трето лице?

Недейте да се бъркате с понятието „ползвател“, подчертава адвокат Румена Симеонова. Вие може да го разчитате като „наемател“, но той има съвсем друго значение – „лице, на което е учредено право на ползване“ (а това се прави само с нотариален акт).

По тази причина вие не можете да се възползвате от разпоредбата за ползвателя. Единственият вариант е да платите сумата и после да си я търсите от наемателя. Защото в един исков процес, в случай че сумата не е платена от вас, съдът няма да ви я присъди.

Ако сте безработен или с ниски доходи, това вероятно много ще ви затрудни. Относно затруднение с плащането на адвокатския хонорар има решение – чл.38, ал.1, т.3 от Закона за адвокатурата. Намерете адвокат, който е готов да ви направи тази услуга безплатно. И следващия път внимавайте – както с наемателите, така и с договора с тях.