С остаряването на панелките все по-често започват да се появяват различни проблеми. Например течове от тръби, които могат да наводнят всички апартаменти. Спукването на тръба може да се случи навсякъде по протежението й и да засегне всички живущи, които обслужва. Редно ли е обаче разходите по разбиване и ремонти да поеме само собственикът на жилището, в чийто участък е настъпила аварията?

Брокер Емилиян Кърчев, който се занимава с диагностиката на такива проблеми, обяснява как се процедира. Когато се установи с точност, че течът е от отклонението след вертикалния щранг, обикновено ремонтът се поема от собственика на жилището. Но ако проблемът е в отклонението, което е монтирано на самия щранг, тогава собственикът и останалите засегнати от аварията би трябвало да си поделят разходите.

Веднага щом отворите мястото на проблема, го снимайте така, че да се вижда пукнатината. Направете това преди да предприемете какъвто и да е демонтаж на фитингите. По думите на специалиста това е най-сигурният начин за установяване на пряко доказателство. Задължително си осигурете и свидетели.

Вертикалните щрангове са общи части и е редно разходите за ремонта и подмяната им да се поделят между собствениците, чиито имоти обслужват, посочва брокер Mариана Тороманова.

С други думи – ако има теч на тавана на банята, тоалетната или кухнята на съседа под вас, това със сигурност е следствие от проблем във вашия имот и отстраняването му е за ваша сметка. Съветът на брокера е на място да бъде повикан експерт – строителен техник, който да даде компетентно мнение.

Ако тръбата е главна връзка на входа, следва ремонтът да се поеме от цялата Етажна собственост, категорична е адвокат Милена Миткова. А дали е главна линия или само разклонение към дадено жилище, може да каже специалист след оглед.

След това се свиква Общо събрание с дневен ред: „Авария и неотложен ремонт на обща част – необходими разходи“. Ако съседите не са съгласни, това се отразява в протокола. В краен случай, един собственик може да извърши ремонта за своя сметка, а след това да си търси парите от останалите по съдебен ред.

И все пак, ако се случи подобна авария във вашия вход, проявете разбиране и бъдете солидарни. Във ваш интерес е да помогнете за възможно най-бързото отстраняване на проблема, защото течовете могат трайно да увредят имуществото ви.