Мармарис, един от популярните туристически центрове в Егейско море, претърпя неочаквана промяна на пазара на жилища под наем през последните 6 месеца. Много къщи в популярния квартал останаха празни заради високите наеми, пише сайтът  emlakkulisi.
 
Според докладите, споделени от експерти по недвижими имоти, имотите там остават празни. Докато преди 6 месеца беше почти невъзможно да се намерят жилища под наем в Мармарис, към момента общо 750 къщи чакат наематели в района.
 
Причините за увеличаването на броя на жилищата под наем са няколко. На първо място, търсенето и цените на жилищата, които се увеличиха по време на пандемията, която засегна целия свят, накараха много собственици на жилища да ги наемат краткосрочно. След туристическия сезон обаче тези имоти останаха празни, тъй като търсенето намаля, особено през зимните месеци. Второ, икономическата нестабилност  и високата инфлация накараха наемателите да се обърнат към по-достъпни алтернативи.
 
Бахадир Батум, президент на Асоциацията на брокерите на имоти в Мармарис, заяви, че в сектора на недвижимите имоти е имало спад с до 50 процента в цените на жилищата под наем и продажба. По думите му тази ситуация се отразява негативно на плановете на тези, които придобиват недвижими имоти, особено за инвестиционни цели, и допълни: „Поради високите цени на наемите в туристическите райони много наематели започнаха да се отдалечават от популярния туризъм центрове като Мармарис и се насочете към по-достъпни региони.".  Според него броят на жилищата под наем в областта е достигнал 750.
 
„Имаше сериозна стагнация на пазара през последните 6 месеца поради високите лихвени проценти. Имаше огромна миграционна вълна в нашата област поради пандемията и украинската война. Тази ситуация повиши и цените на недвижимите имоти. Но няма търсене на къщи поради високите наеми. Държавните служители не искат да идват в региона заради високите наеми на жилищата. Поради тази причина има къщи, които не можем да отдадем от 6 месеца. Около 750 имота за отдаване под наем са в очакване”, обяснява той.

Колко струва имот по крайбрежието на Албания

В Мармарис наемът за жилища с 1 стая и 1 всекидневна е в диапазона от 10 хиляди турски лири (около 560 лева) до 20 хиляди турски лири. Докато се отдават под наем къщи на стойност 10 хиляди лири, няма търсене на такива, за които искат двойно повече пари. Цените за жилища с 2 спални и 1 всекидневна са в диапазона от 15 хиляди турски лири до 30 хиляди турски лири. Но къщи на стойност 30 хиляди турски лири не се отдават под наем. Цените за резиденции 3+1 стаи са в диапазона от 20 до 40 хиляди турски лири. Цените на вилите вървят между 30 хил. и 70 хил. турски лири, а наематели не могат да бъдат намерени поради високите наеми.
 

istock
istock

Тази промяна в Мармарис предизвиква различни опасения в сектора на недвижимите имоти. Представители на индустрията прогнозират, че собствениците на жилища, които губят доходи поради високите цени на наемите и празните къщи, може да бъдат принудени да намалят цените още повече. А ако къщите останат празни дори през туристическия сезон, това може да се отрази негативно на местната икономика.
 
В същото време очакванията са, че тези намаления на цените в Мармарис могат да създадат възможности за нови инвеститори, а закупуването на имот може да стане привлекателно, особено за тези, които обмислят дългосрочни инвестиции, като се възползват от текущите ниски цени. Но инвеститорите трябва да бъдат внимателни заради пазарните колебания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase