През първото тримесечие на 2023 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 748 жилищни сгради с 8 619 жилища в тях, на 19 административни сгради, показват данните на НОИ. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив - 264, София (столица) - 242, София - 224, Варна - 198, и Бургас - 175. 

"Жилищното строителство продължава. Стремим се към по-добро жилище, ново строителство или по-голямо пространство. Ако можем, купуваме къща. Сделките са намалели, но огледите и запитванията са се увеличили". Това каза пред NOVA NEWS Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Според него 27% повече струва построяването на сграда.

Имотите у нас стават по-недостъпни


"В началото на май са вече 31%, инфлацията не се е успокоила. Има 110% ръст на цените на дървения материал, тухлите пък са поскъпнали два пъти. За година и половина себестойността на строителството се е покачила с 31%", разкри той.

От своя страна Добромир Ганев от Национално Сдружение Недвижими имоти обясни, че за първото тримесечие сделките са по-малко.

istock
istock

"За страната средно 9% по-малко са сделките, за София и Пловдив - 8, Стара Загора - 25 и Варна - 19. Първото тримесечие на предходната година е една от най-силните години за недвижимите имоти. Сделките са достатъчни по обем, има временно отдръпване на купувачи от пазара, за да изчакат събития като покачването на лихвите. Големите предприемачи, които са осигурили своите проекти, не спират да са активни на пазара. Малките собственици частично се оттеглял и това кара пазара да се стабилизира, но едва ли ще видим намаление на цените, по-скоро само на ръстовете", коментира той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg