Невъзмутима от данните, които показват, че наемите в Истанбул са се удвоили за една година, инструкторката по йога Черен Табак е напълно готова да похарчи по-голямата част от заплатата си за жилищни разходи, когато миналия месец реши да потърси свой собствен дом, пише Ройтерс. Но агентите по недвижими имоти й се изсмели, когато тя им е цитирала 6000 лири (410 долара) на месец, които уебсайт за имоти предполага, че са средните стойности за апартамент с една или две спални в града.

Разочарована, 27-годишната дама вече се е отказал от търсенето, една от многото жертви на това, което някои специалисти от сектора смятат за зараждаща се жилищна криза, подклаждана от фактори, включително висока инфлация, нестабилната лира, горещия пазар на имоти и постоянен приток на имигранти.
„За да мога да си позволя тези наеми, трябва да си стоя вкъщи и да не харча нищо повече“, каза Табак, която продължава да дели апартамент за 8 000 лири на месец с приятеля си. "Просто съм объркана и нямам надежда, че ще се оправи."

Според Статистическия институт на Турция средните наеми - които започнаха да растат в цялата страна през декември, когато лирата достигна рекордно ниско ниво - са се повишили с 19,7% на годишна база през март.

Данните от уебсайта за недвижими имоти EmlakJet и от конкурента Sahibinden, анализирани от университета Bahcesehir, показват, че наемите почти са се удвоили през този период - но доказателствата на място показват, че дори това е подценяване.

Айфер Айдън, специалист по връзки с обществеността, каза, че нейният наемодател я притиска да напусне апартамента си, където плаща 2500 лири на месец, от януари, за да може роднина да се нанесе. Тя установи, че наемите на подобни имоти сега са около 7 000-8 000 лири.
„Преди харчехме една шеста от месечните си доходи за наем. Сега (на подобно място) трябваше да харчим една трета от доходите си за това, въпреки увеличенията на заплатите ни“, каза Айдън.

Тя засега остава, но други казват, че са били принудени да напуснат жилище под наем, въпреки закона, който забранява на наемодателите да изгонват наематели или да повишават наемите с повече от 12-месечната средна инфлация, която достигна две десетилетия висок от 61% миналия месец.

istock
istock

Толга Идикат, главен изпълнителен директор в EmlakJet, казва, че някои собственици на жилища използват печалбите от наеми като средство за възстановяване на загубите от валутни курсове, като лирата е потънала с около 10% спрямо долара през годината до средата на март, след като падна с 44% през 2021 г.

„Тези, които инвестират в недвижими имоти, се сравняват с долара и се опитват да увеличат максимално доходите си“, каза той.

Много икономисти проследяват неволите на лирата - и по-широките икономически проблеми на Турция - до поредица от неортодоксални намаления на лихвените проценти, създадени миналата година от президента Тайип Ердоган в лицето на растящата инфлация.

Предлагат празни жилища да се ползват срещу нисък наем

Серкан Гоненклер, икономист в брокерската компания Gedik Investment, каза, че тези съкращения са изкривили цените навсякъде и „няма да е изненадващо цените на недвижимите имоти да продължат да се покачват“.

Йозгур Карабат, опозиционен депутат, предупреди за "жилищния хаос". Идикат каза, че средните месечни наеми са се увеличили с 95,5% до 3746 лири в цялата страна през годината до март и със 133% до 6116 лири в Истанбул - значително над минималната работна заплата от 4250 лири.
Турците вече харчат 61% от доходите си за наеми в сравнение с 47% през 2020 г., каза той.

Като допълнение към кризата, намаляващата строителна дейност, дължаща се отчасти на COVID-19, означава, че само 500 000 нови жилища са излизали на пазара годишно през последните три години, в сравнение с годишното търсене нза 1 милион, каза Идкат.

istock
istock

"Компаниите не искат да изграждат нови проекти" отчасти поради скъпите вносни суровини, каза той, добавяйки, че дори и предлагането да се увеличи, вероятно ще отнеме до четири години, за да облекчи напрежението в жилищата. Агентът по недвижими имоти Тамер Гунгор каза, че задържаното търсене през пандемията допълнително притиска наемателите. „Никой не може да намери къщи и ако го направи, няма друг избор, освен да плаща високите наеми“, каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg