В момента е нужна малко над една средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв. м. жилищна площ в София. Това показват изчисленията на Bulgarian Properties. Стойността на коефициента на достъпност през 1-вото тримесечие на 2021 г. е 1.13.

Той запазва нивата от края на миналата година поради успоредното увеличение на цените и на доходите, обясняват експертите. Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София в първите месеци на годината са 229. Те задържат нива, сходни с тези в началото на 2020 г. преди пандемията.

След краткотрайно забавяне в резултат на опасения за пазара, а и на по-бавна работа на администрацията, виждаме, че строителната активност и очакванията за пазара са се върнали на нивата от силните месеци и години преди пандемията, показва анализ на компанията.

Какви апартаменти се търсят в София

Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата, показва анализ на компанията. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени. Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която отбелязахме в края на миналата година.

istock
istock

През първите месеци на 2021 г. делът на закупените 2-стайни жилища спада още и достига 30%. Тристайни са 50% от закупените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%.

Средната площ на закупените жилища е 94 кв.м. – с още 2 кв.м. повече от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища, обясняват брокерите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg