Края на високите цени на жилищата идва през 2020 година. Това прогнозира главният архитект на София Здравко Здравков по време на финансовият форум „Шумът на парите“.

Той посочи, че бумът на строителството от 2004 г. до 2008 г. показва, че пикът продължава около четири години.

Ножицата се е отворила преди 2 години, а именно през 2015 г., и може да очакваме края на сегашното надуване на цените през 2020 г. Около тази идея се обединиха и другите участници в дискусията.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, пък каза, че през последната една година цените на имотите в София се опитват да се върнат на цените от 2008 г., макар очакванията са темпът на нарастване да се забави. 

Къде се търсят най-много луксозни имоти в София 

 

Приемаме евростандартите за поддръжка на имоти 

 

Вписването на фирмени имоти може да стане по-евтино

 

По думите й в момента имаме ниска безработица, нарастване на доходите, растящ БВП, ниски лихви по депозитите и тези фактори допринасят за по-високия ръст на инвестициите.

Стойкова заяви, че около 6-7% е доходността при отдаване под наем, въпреки че в момента може и да са малко по ниски, заради бързото нарастването на цените. Включително има и чужденци, които купуват имоти у нас, за да ги дават на наематели.

Тенденциите в офис ритейл сегмента също са позитивни. Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м офис площи, като други 340 хил. кв. м са все още в строеж. Към момента средната цена е от 13 евро на квадрат, като търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора.

10% увеличение на цените на имотите до края на годината пък прогнозира Антон Андонов, изпълнителен директор на една от агенциите за недвижими имоти. Отново най-голямо търсене има за двустайни и тристайни апартаменти.