Много наемодатели изтеглят празните си домове от турския пазар на имоти, тъй наложеният таван от 25-процентно увеличение на наемите изтича през юли 2023 г., пише Hurriyet Daily News.

Турското правителство наложи таван на наемите, след като прекомерните цени на наемите в цялата страна предизвикаха смут сред наемателите. Хазяите вече не отдават свободните си имоти под наем, като очакват ограничението да не бъде удължено. Тогава те можеха да увеличат наема в съответствие с инфлацията, както направиха преди въвеждането на тавана.

Някои брокери казват, че наемите може да се повишат със 70% след юли 2023 г. в някои провинции. Голям брой хора се преместиха от засегнатите от земетресението провинции в други градове, което увеличи търсенето на жилища на тези места.

„Не бяха построени достатъчно къщи нито по време на пандемията от COVID-19, нито след земетресенията [през февруари]. Търсенето на жилища под наем е огромно“, каза Алпай Хачиоглу, президент на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в северозападната индустриална провинция Коджаели.

Между 18 000 и 19 000 студенти идват в града всяка година, в допълнение към новоназначените държавни служители, каза Хачиоглу, отбелязвайки, че Коджаели привлича и хора от други провинции. Той вярва, че стойността на къщата, която в момента се отдава под наем за 3000 турски лири, ще се увеличи с повече от 70% след изтичане на тавана за увеличение на наема.

Междувременно в други части на страната, като например провинция Измир, броят на съдебните дела, включващи спорове между наемодатели и наематели, се е увеличил повече от два пъти.

Спад на продажбите на жилища в Турция

„Съдилищата са затрупани с такива дела. През 2021 г. първоинстанционният съд разгледа 1000 дела, а миналата година трябваше да разгледа 2200 дела“, каза Салих Емрах Ертан, адвокат и член на потребителския арбитраж.

istock
istock

Той припомни, че скорошно решение предвижда наемодателите и наемателите първо да се обърнат към арбитраж, преди да се обърнат към съда. Като причини, предизвикващи спорове между наемодатели и наематели, експертът посочи високата инфлация и повишените цени на наемите след земетресения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg