Пазарът на индустриални и логистични площи се характеризира с увеличаващ се брой възможности за избор от страна на наемателите, а от друга – със спад  на наемите, сочи проучване на Forton International.

„Инвестиционният риск може да бъде сведен до минимум, ако се изграждат модерни индустриални площи на правилни локации и се прави внимателен и професионален подбор на наемателите”, коментира Александър Танев, мениджър във Forton.

“Обемът на новоизграждащи се складове влияе на поведението на наемателите, които изчакват по-дълго, преди да пристъпят към решение за наемане, и неизбежно упражнява натиск върху ценовите нива. Въпреки тези тенденции логистичният пазар остава най-слабо засегнат от кризата, като основна причина е липсата на свръхпредлагане, породено от свръхочаквания на инвеститорите, както е при офис площите и търговските площи”, допълва Танев.

Страната ни остава конкурентоспособна

на фона на останалите страни в региона. Според класацията на Световната банка логистичният сектор в България е на 63-то място сред изследваните 155 страни с 2,83 точки и 58,8% покритие на критериите спрямо най-добрата страна в сектора – Германия.

Сред критериите, които се вземат предвид в оценяването, са бързината на митническите услуги в страната, качествената инфраструктура, логистичните услуги и компетентността на служителите, изпълняващи обслужващите дейности.

Според експертите от  Forton като цяло компаниите от логистичния сектор отбелязват спад в оборотите. Новоизградените собствени бази остават с неоползотворен капацитет, породен от намалените обеми товари. Временният отлив на клиенти принуждава собствениците да отдават площите под наем директно на конкуренти или други наематели.

Най-активни в търсенето са търговците с бързооборотни стоки

тези от преработващата промишленост и технологичния сектор, както и фармацевтичните компании. Те предпочитат да наемат нови висококачествени площи. Това дава оптимизъм на инвеститорите в множеството индустриални паркове, които в момента са във фаза на проектиране.

Очакванията на брокерите са в рамките на годината да бъдат подписани значителен брой договори, които ще позволят на изграждащите се проекти да влязат в експлоатация.

Извън района на столицата активността на пазара на индустриални площи е съсредоточена основно около градовете Пловдив, Варна и Русе. В тези райони се намират най-големите логистични проекти в процес на изграждане, коментират от Forton. Логистичен Парк Русе също е в процес на изграждане, като се очаква проектът да бъде завършен през четвъртото тримесечие на 2010 г.