Възможностите за преустройство на жилище постепенно се превръщат в един от водещите мотиви на купувачите при избора им на дом. Това сочи анализ на брокерска компания, изследващ поведението на участниците на имотния пазар. Според проучването купувачите през последните месеци стават все по-внимателни преди да сключат сделка и мислят в дългосрочна перспектива за това как ще ползват жилището.

„Тази тенденция е най-осезаема при младите семейства, тъй като появата на дете в бъдеще ги кара да мислят за възможност като още една стая, например”, коментира Теодора Димитрова, изпълнителен директор на компанията, направила изследването ERA Недвижими имоти. „Същевременно покупката на жилище с по-голяма площ, особено ново строителство, на този етап е все още трудна за финансовите възможности на този тип купувачи. Обикновено те предпочитат да купят старо строителство, където да имат опцията да преустроят имота според бъдещите си нужди”, обясни тя.

Според специалистите при избора на жилище купувачите в момента се ръководят основно от бюджета, с който разполагат, и са изключително предпазливи при ползването на финансиране. Те се стремят към „гъвкави” сделки, и то не само по отношение на цената. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища с възможност за преустройство в тристайни. Обект на интерес от страна на купувачите са и маломерните тристайни жилища на цената на малко по-скъп двустаен апартамент - около 65-70 000 евро. Мястото за паркиране остава важен фактор при избора на жилища в центъра и Лозенец. Една от функционалностите, с които купувачите рядко правят компромис, е кухнята. Независимо дали става дума за отделно помещение или бокс, клиентите държат тази част на жилището да бъде светла и просторна, за да отговаря на ежедневните им нужди, коментират от компанията.

Растящата гъвкавост и изобретателност на купувачите в голяма степен е и фактор за активизиране на пазара. Първото тримесечие на 2011 година се отличава с по-голям общ брой продадени имоти в сравнение със същия период на 2010 г., на по-ниски цени. Общият спад в цените на жилищата е с около 15 на сто на годишна база, отчита компанията. Същевременно данните сочат, че настоящият пазар вече предлага по-добри оферти, отколкото преди година.

Основният фактор, който движи пазара днес, остава цената и необходимостта от собствен дом. Kомпромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката би била на подпазарна стойност. Същевременно много имоти с отлични характеристики, които са надценени, остават пренебрегнати от купувачите.

На пазара на наеми отчетеният спад в нивата е около 20 процента в София, което доведе до покачване на броя на отдадените апартаменти в централните райони на столицата. Тези жилища винаги са били сред най-предпочитаните от наемателите локации, но допреди година нивата им все още бяха твърде високи. Понижението на цените с 1/5 обаче направи централните имоти по силите на редица клиенти и сделките за отдаване в сърцето на София в последната година са нараснали с около 15 процента, отчитат от компанията.