Недобросъвестни брокери си позволяват да оферират ново строителство на квадратура от чиста жилищна площ + общи части, предупреждава адвокат Румена Симеонова. Затова, ако сте продавач и публикувате обява, знайте, че това е некоректно, а ако ви предстои покупка на жилище – добре проучете нещата. 

Как да изготвим коректна обява? Ще разгледаме следния пример: по нотариален акт притежавате жилищна площ, две избени помещения, таванска стая с килер и процент от общия парцел, върху който е застроена кооперацията. Въпросът е върху коя площ се обявява продажбата – върху всичко изброено или само върху жилищната площ.

Когато публикувате обява за продажба, най-добре опишете имота като n-стаен апартамент с жилищната площ по нотариален акт, към който спадат две избени помещения, както и таванска стая с килер към нея. Съветът на експерта е да посочите квадратурата на всяко помещение поотделно, а не да ги събирате.

По закон към всеки жилищен имот следва да има избено или таванско помещение за съхранение, в противен случай не може да се обособи като отделен. Така че едно от избените помещения така или иначе си е част от апартамента, но не е прието неговата квадратура да се оферира. Същото се отнася и до процента от общите части и от земята. Другото обаче е „бонус“ и е добре да го опишете в офертата.

Колкото до таванската стая с килер, ако й обособите санитарен възел, ще можете да я продадете като отделен имот. Ако не успеете да го направите, тя ще е част от жилището. Ще се водят отново в един и същи нотариален акт и цената на апартамента ще е по-висока от обикновено, но отново не можете да оферирате квадратурата заедно с тази на жилището.

В обявата можете да напишете например: „чиста жилищна площ + таванска стая, допълнително килер на тавана и две избени помещения“. Формулирайте офертата по този модел в съответствие с параметрите на вашия имот. Максималната яснота и точност на обявата е основно във ваша полза – така с вас ще се свързват само реално заинтересовани потенциални купувачи.