Пазарът на жилища в София прегрява и, ако тенденцията на нарастване на цените на имотите в столицата от изминаващата година се запази, то в края на 2023 може да се стигне до т.нар. „балон“ на пазара.  Такъв обаче все още няма, въпреки тенденцията на  забележимо ускоряване нарастване на цените на жилищата през 2022 до 22% на годишна база. Данните показват, че в 23% от кварталите в София цените са отчели годишен ръст от 30 и повече процента през третото тримесечие на 2022 г.
Това показват данните от анализ на УниКредит Булбанк.
 
Въпреки тези тенденции, пазарът в София вероятно ще избегне негативно развитие и стигане до фаза на „балон“, смятат анализаторите на банката. Причина за това ще е силният недостиг на пазара на труда. Ако наблюдаваните в момента двуцифрените темпове на ръст на заплатите се запазят и през следващата година, ще се предотврати рязко влошаване на кредитоспособността на длъжниците и така не само ще се ограничат принудителните продажби, но и новите купувачи на жилища няма да намалеят драстично. Тоест, те очакват пазарът на труда да продължи да се представя силно през 2023 г., което ще бъде важен стабилизиращ фактор не само за цялата икономика, но и за пазара на жилища, се посочва в анализа на водещата банка.
 
Друг ключов фактор с решаващо действие за перспективата пред цените на жилищата през 2023 ще е движението на лихвите. От анализа става ясно, че прогнозите са лихвените разходи по ипотечните кредити в лева да нараснат до около 7% от общия доход на домакинствата с ипотечни кредити през 2024 г., спрямо 5% средно за страната през настоящата година.
 
Комбинацията от умерен ръст на лихвите по ипотечните кредити и силен пазар на труда през 2023 г. ще действат като важни стабилизиращи фактори за пазара на жилища.
 
На този, като цяло благоприятен фон, очакванията са спадът в цените на жилищата в София от най-висока до най-ниска точка да е с между 5 и 10% през следващата година като столицата е градът, в който рискът от спад на цените е най-значим, заради високия  дял на сериозно надценените имоти.
 
Картината за София обаче съвсем не е представителна за страната, а напротив – данните за петнадесетте най-големи града сочат за наличието на значителни и задълбочаващи се различия в достъпността на жилищата.

4500 евро за 1 кв.м в София

Освен в София, най-недостъпни са жилищата във Варна, като в двата града едва десетте процента домакинства с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2021 г. В три града от петнадесетте най-големи - Пловдив, Бургас и Стара Загора - средно за страната жилище могат да си позволят 20% от домакинствата. Само в един град - Пазарджик - жилищата са достъпни за 30% от домакинствата през 2021 г. Русе е единственият град от извадката, в който жилищата са достъпни за 40% от домакинствата.
 

istock
istock

В пет града – Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково – жилищата са достъпни за петдесет процента домакинства с най-високи доходи, което автоматично означава, че жилищата в тези градове са достъпни за средното домакинство. И накрая, в три от четирите най-малки градове в извадката (Велико Търново, Добрич и Благоевград), жилищата са достъпни за 60% от домакинствата през 2021 г., съгласно възприетия в анализа начин на измерване. Като правило колкото по-голямо е населеното място, толкова по-недостъпни са жилищата.
 
Според данните за кредитирането на УниКредит Булбанк, средният размер на ипотечния кредит, отпускан от банката, е около 150 хиляди лева като три четвърти от изтеглените ипотечни заеми са за покупка на имот в София, Пловдив, Варна и Бургас със срок над 30 години.

„Близо половината от клиентите на банката, изтеглили ипотечен заем, са на възраст между 30 и 40 години. Най-често това са млади клиенти и семейства, търсещи първо жилище или семейства желаещи да закупят по-голямо апартамент с възнаграждение между 1 700 лв. и 2 500 лв.“, обясни Юлиан Влахов, директор „Продукти и услуги“.  Той обърна специално внимание на предпочитанието на клиентите към зелената ипотека, която дава възможност за по-ниски лихви, ако имотът е от по-висок от енергиен клас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg