Експерти по ипотечни кредити от money.co.uk решиха да проучат места в Европа, където собствениците на жилища могат да купят евтини жилища в замяна на много слънце.

Експертите изчислиха средния брой слънчеви часове на месец и средната цена на жилище за стотици райони в Европа, преди да формират рейтинг на най-добрите райони в чужбина по отношение на съотношението цена-качество.

Според анализа Кампобасо (Италия) е най-достъпното слънчево място в Европа за покупка на жилища. Средната цена на жилището тук е 34 823 евро, а средното месечно количество слънчева светлина е 224 часа.

Планинският район Бейра Байша има средно 262 слънчеви часа на месец, със средна стойност на имота малко над 59 850 евро.

Леон, известен исторически град в северозападна Испания, получава средно 258 слънчеви часа на месец. Цените на жилищата са малко над 111 015 евро.

Ласити, разположен в най-източната част на Крит, е един от най -известните гръцки острови. Средната цена на къща в нея е малко над 151 384 евро. Но тя се нарежда на второ място по брой слънчеви часове в Европа - 258 на месец.

Къде в Испания жилищата са най-скъпи

Майен във Франция може да се похвали с доста достъпни недвижими имоти - само 103 140 евро. Но поради само 164 слънчеви часа на месец, регионът попада на пето място.

istock
istock

Най-скъпите слънчеви региони в Европа за закупуване на дом са Лука (Италия), Ейвиса и Форментера (Испания), Миконос (Гърция), Буш дю Рона (Франция) и Голям Лисабон (Португалия).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg