Високите наеми, които предлагат висок гарантиран доход на собствениците на имоти, са проблем за бизнеса. Става въпрос за поведението на служителите на работното място, когато притежават имот и го отдават под наем - те стават по-малко концентрирани в работата си, губят време в странични дейности и свалят производителността на фирмата.

„Когато цените се покачват, богатството на собствениците на недвижими имоти също се увеличава. Това ги кара да спестяват усилията си на работното място“, обяснява преподавателят в Училището по бизнес в Сингапур Венлан Киян, цитиран от Bloomberg.

Негово изследване, базирано на данни от три китайски града, показва, че увеличение на цените на имотите с 5% води до ръст от 8% на служителите с „неприемливо поведение“. Тук става въпрос основно за онлайн пазаруването, което при наличие на сигурни пари, расте. А офисът се оказва идеално място, откъдето да се поръчват и да се доставят продукти.

Проучването е изготвено от академичната общност в Сингапур и Китай, като са използвани 9 млн. транзакции чрез кредитни карти на 200 хил. души в Шанхай, Ханджоу и Сямън. В тези три китайски града цените на имотите достигнаха рекордно високи нива, а това доведе и до поскъпването на жилищата в близките райони.

„Въпреки че данните са от Китай, проучването доказва тезата, че разрастващият се имотен пазар оказва влияние навсякъде върху решенията на служителите, което удря трудовия пазар и продуктивността“, коментира Киян.