Амбициозният проект за саниране на жилищни сгради отново се препъна. Този път засечката дойде с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по поръчката за избор на изпълнител за Северозападна България. 

Според КЗК Министерството на регионалното развитие неправилно е отстранило от конкурса една от фирмите, кандидати за санирането във Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 

Комисията установи, че "Кънстракшън груп" ЕООД е била извадена от състезанието с "формален и несъстоятелен мотив" - липсата на подпис под ценовата оферта. 

От КЗК твърдят, че в документацията за участие не е предвидено изрично изискване за подпис и печат на всяка страница. Ето защо процедурата ще се върне на етапа "разглеждане на ценовите предложения". 

Санирането с европари се радва на голям интерес, но върви много бавно. За него са отделени 63 млн. лева по програмата "Регионално развитие" - 50 млн. лева са за безвъзмездна помощ, а 13 млн. са за нисколихвени заеми, като част от ресурса се оказа блокиран в КТБ. 

В отчаян опит да ускори работата през септември строителното министерство въведе две облекчения - пари за обновяване вече могат да се дават и за неукрепени сгради, а за най-бедните се предвижда санирането да е напълно безплатно.