Миграционната система на Обединеното кралство след Брекзит изостря жилищната криза в страната и много частни наематели сега харчат 40 процента от наличния си доход за наем, каза бивш британски министър, цитиран от вестник "Таймс".
 
Анализ на Нийл О’Брайън, депутат от торите и бивш министър по изравняването на стандартите, установява, че въпреки че Великобритания има едно от най-ниските нива на собственост върху жилища в Европа, тя също има значително по-високи наеми.

Наемите ще продължават да се покачват

Като цяло 38% от домакинствата харчат повече от 40% от своя доход за жилище, в сравнение с 25% в еврозоната. О’Брайън каза, че проблемът е особено остър в Лондон, където 67 процента от частните домакинства под наем се оглавяват от човек, роден в чужбина. Той посочи, че докато броят на новите жилища в столицата се е увеличил с 10,7% от 2011 година насам, делът на населението на Лондон, пристигнало от чужбина след същата година е 16,6%.
 

istock
istock

О’Брайън каза, че докато мигрантите "не са виновни за произхода на проблема", ефектът от миграцията е допринесъл за жилищната криза и е затруднил справянето на правителството с нея. Бен Ансел, професор в Nuffield College, Оксфорд, заяви за "Таймс", че докато миграцията е фактор за високите жилищни разходи, тя далеч не е в челото на списъка с причините.
 
Вместо това той смята, че сравнително високите разходи в Обединеното кралство се дължат на растежа на пазара на имоти за покупка с цел отдаване под наем и дълъг период на ниски лихвени проценти, които са надули цените на жилищата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase