Mиризливи входове и раздрънкани асансьори гонят купувачите на стари апартаменти, научи „Монитор”.

Според столични брокери първото впечатление винаги е от външния вид на сградата, който нерядко също е неугледен с олющените си фасади, изпопадали мазилки и прозиращи ръждясали арматури на балконите.

След това бъдещите клиенти се натъкват на входа и стълбищата на гледки, които още от там ги отказват да оглеждат жилището.

„Неподдържаните общи части не само влияят на купувачите, но при вида на занемарен вход клиентите направо се отказват”, казва Наско Атанасов от „Виктория инвест”.

„Не бива да се забравя, че те няма да живеят само в жилището, но ще ползват и входа, стълбищата, асансьора. Лошият вид на общите части означава нещо много важно - липсата на разбирателство в самата кооперация. Логично е да се направи изводът как в бъдеще, каквото и да се повреди, ще има проблем с ремонта му. По този начин например апартамент на по-висок етаж може да остане без асансьор. Да не говорим за течове и повреди по канализация или други инсталации в кооперацията. От влизането през входа става ясно дали всичко се поддържа или не. Клиентите, ходещи на огледи да избират жилища, се интересуват още и от контрола на достъпа, дали външната врата на входа се заключва и колко е надеждна”, коментира брокерът.

Според Даниела Грозева от „Веда корект” видът на общите части играе огромно влияние на клиентите, дори подсъзнателно.

„Когато някъде не работи крушка по стълбите или входът е захабен, това създава неприятно впечатление, дори конкретният имот вътре да е хубав. Състоянието на общите части е един от много важните фактори за вземането на решение кое жилище да се избере в крайна сметка. Това говори за отношението на всички живеещи във входа. Добрите съседи са гаранция за добри взаимоотношения и хубави общи части. Почти всички купувачи държат да направят оглед и на мазетата. Там се вижда нивото на влагата и се усеща миризмата от тези зони на сградата. Долу се разбира дали има неработеща канализация или спукани тръби на инсталациите. Състоянието на асансьорите също е важно. Когато ми се налага да продавам имот в блок с асансьор, викам поддържащата фирма да смени крушките в кабината и развалените бутони. Такива дори дребни наглед неща отблъскват хората. Неприятно впечатление правят и свалените радиатори на парното по стълбищата”, обяснява Грозева. Тя смята още, че факторът общи части все повече ще влияе на купувачите при вземането на окончателното решение кое жилище да изберат.

„Определено, ако влезеш в една сграда, където входът е в ужасен вид и мирише, е естествено, че по скоро никога няма да купиш предлагания там имот”, казва Константин Пандов от ЕППИ.

„Дори в престижни зони като „Докторски паметник” в София има сгради, на които входовете им изглеждат зле и дори миришат лошо. Районът предполага високи цени и когато купувач влезе в такъв вход му прави лошо впечатление. По тази причина нерядко съветвам продавачи на скъпи жилища в престижни райони да направят за своя сметка хубав ремонт на входа. При условие, че цената на имота е над 200 000 евро, един ремонт за 3000-4000 евро не би трябвало да е проблем. Част от купувачите искат да оглеждат и инсталациите в общите части и се интересуват дали са нови вертикалните щрангове на водопроводите”, обяснява Пандов.

Според други брокери понякога клиенти, купуващи жилища на по-ниски етажи, питат и за изправността на комините, дали някой нагоре не ги е издънил, за да си разшири стаята. Интересът им е породен от намеренията им да си направят в жилището камина.

За апартамент на висок етаж - липсата на подемник сваля цената.

В старите кооперации липсата на асансьор е доста сериозен минус за апартаментите на високите етажи и е предпоставка за по-ниска цена, категорични са столични брокери.

Продажбите на имоти от четвърти етаж нагоре в стари кооперации са много трудни, дори самият апартамент да е в много добро състояние, казват те. Освен това лошото състояние на асансьорите, дори да ги има, също кара хората да отбягват жилища на висок етаж, което се отразява и на цените.

Според данни от imot.bg за просторните апартаменти в центъра на София - 4-стайни, многостайни и мезонети, разположени между втория и четвъртия етаж на сградата, средните офертни цени са с около 300 евро на квадратен метър по-високи, отколкото на тези от петия етаж нагоре. При липса на асансьор тази разлика може да се удвои.