Много семейства трудно постигат съгласие по въпроса дали да живеят под наем или да си купят собствено жилище. Според едни парите за наем са пари, хвърлени „на вятъра“. Други смятат, че закупуването на жилище ще ограничи тяхната свобода и мобилност. Гледните точки, мнения и аргументи са най-различни.

Някои хора предпочитат живота под наем, защото така по всяко време могат да се изнесат, ако нещо не им харесва. Например – ако не случат на съседи или пък ако променят местоработата. Съседите са важна част от нашия живот, защото са винаги наоколо. Удобната месторабота пък е от голямо значение, за да не губим времето си в дълги пътувания и досадни задръствания всеки ден.

Немалко са тези, които държат да притежават своя собственост и да се разпореждат с нея както пожелаят. Това от една страна им дава пълна свобода да индивидуализират дома си по свой собствен вкус, а от друга им носи сигурност за бъдещето. Те живеят по-спокойно, защото знаят, че ще има какво да оставят на децата си.

Мнозина споделят, че под наем не могат да се почувстват съвсем у дома си. Винаги трябва да внимават да не повредят чуждото имущество по някакъв начин. А с малко дете или домашен любимец това се превръща в „мисията невъзможна“. Нерядко на наемателите се налага да се борят с хазяите за всяко нещо, което трябва да се поправи.

Парите, дадени за наем, са изгубени безвъзвратно, докато тези, вложени в изплащането на ипотека, имат възвръщаемост. Друг е въпросът, че не всеки може да получи одобрение за ипотечен кредит. Но ако все пак може да си го позволи и има дългосрочни планове да се установи на едно място, по-добрият вариант е да изплаща собствено жилище.

Наемът от един апартамент по принцип изплаща вноската по кредита за закупуването му. При къщата нещата стоят по различен начин. Тя е скъпо удоволствие – не само като покупка, но и като поддръжка. А и апартаментите се продават и дават под наем значително по-лесно от къщите.

Ако се отдава приличен апартамент, обикновено има голям избор от наеможелатели и съответно – възможност за подбор и преценка на потенциалните наематели – какво работят, колко печелят, къде са живели преди (може да се поиска справка от предния наемодател) и т.н.

Покупката на имот е емоционална инвестиция, но не трябва да забравяме, че зад нея стоят много пари. От финансова гледна точка това е една несигурна инвестиция, защото никога не се знае в каква посока ще се променят цените на имотите. Но от сантиментална – за много хора техният дом е тяхната крепост, която не биха заменили за нищо на света.

Факт е, че в собственото жилище непрекъснато трябва да се влагат пари, които обаче постепенно повишават неговата стойност. Голям плюс на имота под наем е, че ако има някакъв проблем, хазяите са длъжни да се погрижат за него. Разбира се, за това е необходимо наемателите и наемодателите да са в добри отношения.

Ако решите да купувате жилище, най-важно е да мислите като инвеститор и да прецените дали с времето стойността на имота ще се увеличи или обратното. Също така е добре да се предвиди дали в бъдеще ще може да се отдаде под наем или продаде на добра цена, ако се наложи. Ако пък сте наемател – преценете дали жилището отговаря на вашите нужди и цената на наема е по джоба ви.

Няма общовалиден отговор на въпроса: „Кое е за предпочитане – в собствен дом или на квартира?“ Всичко зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания. Но каквото и решение да вземете – преценявайте внимателно и мислете в перспектива.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.